Nätverkskort med en bandbredd om 1 Gbps har funnits tillgängliga för konsumenter sedan början av 2000-talet för såväl externa som interna nätverkskort. Det har dock tagit tid att lansera konsumentinriktade nätverkskort med 10 Gbps bandbredd och även om de finns på marknaden idag är det ofta till relativt höga priser.

Nu tar Asus 10 Gbps till en lägre prislapp i och med lanseringen av nätverkskortet XG-C100C. Kortet drivs av kontrollern Aquantia AQtion AQC107 med stöd för fem olika standarder, nämligen 100 Mbps, 1, 2,5, 5 och 10 Gbps över RJ-45-anslutningar. Existerande nätverkskablar av typerna Cat 5e och Cat 6 är fullt kompatibla med dessa.

Installationen görs i en ledig PCI Express-anslutning där den tar upp en plats och fyra banor PCI Express 3.0. Vidare är stödet för operativsystem brett där samtliga operativsystem från Microsoft från och med Windows 7 stöds, ihop med operativsystem baserade på Linux kernel 4.4 och uppåt.

Kortet får även ett syskon med samma nätverkskontroller i form av ROG Areion 10G. Här har Asus bland annat satsat på bättre kylning, svart kretskort och en annan design med ett svart yttre i aluminium. Därtill hör LED-belysning på utkanten av kretskortet, vilken visar aktuell hastighet och eventuell aktivitet.

Det förstnämnda kortets paradnummer är priset som anges till 99 USD, medan ROG-versionen väntas ligga något högre på 129 USD. Om och när korten lanseras i Sverige är ännu höljt i dunkel, men de finns redan nu att beställa hos flera Nordamerikanska återförsäljare.