För den som inte använt virtuell verklighet är det svårt veta hur det känns att använda, även för den som står bredvid någon som använder tekniken. För att ge folk en bättre inblick i detta har Oculus skapat videoinspelning av blandad verklighet (eng. mixed reality), där den fysiska och virtuella verkligheten möts.

Oculus som ligger bakom VR-headsetet Rift och rörelsekontrollerna Oculus Touch släpper nu en mjukvara för att stödja videoinspelning av blandad verklighet. Det här är en finess som redan stöds med huvudkonkurrenten HTC Vive, och har setts som en fördel i framförallt marknadsföringssyfte.

Enligt Oculus öppnar tekniken för streamers, utvecklare och marknadsförare att ge just utomstående en inblick i den virtuella verkligheten. Tekniken fungerar dock inte lika sömlöst som HTC:s motsvarighet och kräver en extra handkontroll och tre kameror, högre prestanda och moderkort med tre separata USB-kontroller för tre kameror. För att ge användare hjälp på traven har Oculus satt ihop en lista med kompatibla moderkort på sin webbplats, som uppdateras löpande.

Samtidigt trycker Oculus på att tekniken är i ett tidigt stadium och att den i dagsläget riktas främst mot utvecklare och professionella användare. Det är även sagt att arbetet med denna teknik ska fortsätta för att lägga till mer funktionalitet, förbättra prestandan och göra användningen enklare.