I slutet av juni höll AMD sitt löfte om att lansera arkitekturen Vega, men det blev inte för spelentusiaster. Först ut blev grafikkortet Radeon Vega Frontier Edition, som likt Nvidias Quadro-serie riktar sig mot arbetsstationer och kreatörer snarare än spelare.

Det här hindrade inte PC Perspective från att köpa in ett grafikkort och ge det en ordentlig genomgång i sin testsvit, där det faller platt i spel. Prestandamässigt ligger det mellan Nvidias Geforce GTX 1070 och GTX 1080, samtidigt som det drar 50 watt mer än Nvidias värstingmodeller GTX 1080 Ti och Titan XP.

AMD själva gör gällande att Radeon RX Vega kommer vara snabbare än Radeon Vega Frontier Edition i spel. Hur bolaget skulle kunna åstadkomma detta med högre klockfrekvenser kan dock anses tveksamt, då Radeon Vega Frontier Edition redan drar omkring 300 watt och i PC Perspectives tester aldrig når upp till dess maximala klockfrekvens 1 600 MHz.

Det spekuleras istället i att vägen framåt för AMD Vega är drivrutiner optimerade för spel. Däribland talas det om att Tile-Based Rasterization, en nygammal funktion i Vega som Nvidia återintroducerade med Maxwell, inte är aktiverat i de drivrutiner som finns tillgängliga idag.

► Läs alla artiklar om #AMD Vega

Frågan om huruvida arkitekturen Vega tar AMD tillbaka till prestandasegmentet väntas besvaras på Siggraph 2017 den 30 juli, där bolaget ska tillkännage den spelinriktade serien Radeon RX Vega.