Sedan Ericsson passerats av Huawei har det kinesiska bolaget varit den största aktören på marknaden när det kommer till kommunikationsutrustning, där smarta telefoner och surfplattor ingår. Under år 2016 gjorde företaget sin debut gällande datorer och lanserade Matebook, som sett till sin storlek och skärmegenskaper liknar Microsoft Surface 4 och Apple Ipad Pro.

Likt den första utgåvan av Matebook är Matebook X framtagen med fokus på företag och professionella användare, med prestanda, portabilitet och design som ledord. Matebook X kommer finnas tillgänglig med bättre prestanda jämfört med föregångaren och val kring processor, RAM samt storlek på SSD är möjliga.

Huawei Matebook X har en 13,3-tumsskärm med 2 560 x 1 440 pixlar, med en IPS-panel som ska ha stöd för 100 procent sRGB. Den visuella delen ackompanjeras av en uppsättning högtalare som ska uppfylla kraven för Dolby Atmos. På dess högra del över tangentbordet återfinns även en fingeravtrycksläsare.

När datorn väl lanseras släpps den i två konfigurationer. Den första med en Intel Core i5-processor, 8 GB RAM och 256 GB SSD, medan den dyrare går upp till en Core i7 och dubblerar mängden minne. Huawei Matebook X väger strax över ett kilogram och mäter in på 12,5 millimeter i profil. Till detta hör ett batteri på 41,4 wattimmar.

Huawei Matebook X lanseras i Sverige i augusti, där den billigare varianten ska gå på 13 490 kronor medan den dyrare kliver upp till 15 990 kronor. Den förstnämnda ska finnas i färgerna grå och roséguld, medan den dyrare endast släpps i grått.