I slutet av september lanseras Nintendo SNES Classic Edition, likt föregångaren NES Classic Edition en krympt variant av en klassisk spelkonsol. Prislappen för denna blir dock 20 dollar högre, 79,99 dollar, än NES Classic Edition. I Sverige blir dock prisökningen markant högre.

Spelkonsol

Rek. pris (USD)

Svenskt pris

NES Classic Edition

59,99 dollar

~800 kronor

SNES Classic Edition

79,99 dollar

1 500–1 600 kronor

Nintendo SNES Classic Edition finns listad för omkring 1 500–1 600 kronor, runt dubbelt upp från NES Classic Edition som kostade 800 kronor. SweClockers syskonsajt FZ har i samtal med den svenska återförsäljaren Inet kunnat bekräfta att priserna inte är platshållare.

Enligt Inet har de fått ett avsevärt högre inköpspris för den nya SNES jämfört med NES. I en kommentar berättar Nintendos Sverige-exklusiva distributör Bergsala att de aldrig sätter några rekommenderade priser och att återförsäljarna är fria att sätta vilka priser de vill.

Läs reportaget på FZ

Andra faktorer som spelar in i den höga prisbilden är, återigen, låg tillgång och den nya kemikalieskatten. Skatten lägger på 120 kronor per kilogram och medan den har en viss inverkan blir den inte stor, enligt Inets Johan Wahlberg som säger att spelkonsolen inte väntas väga så mycket.