Priserna på flashminne ser inte ut att gå ned under året, detta främst på grund av telefoner och bärbara datorer där efterfrågan är hög. Företagen är därför i full takt med att utveckla billigare flashlagring, där innovationer inom såväl minnesteknik som antalet celler som kan staplas på varandra påverkar tillverkningskostnaderna.

Intel gick tidigare i veckan ut med att en ny SSD släpps inom kort, som utnyttjar företagets nya 3D NAND-teknik med 64 lager för högre lagringstäthet till ett lägre pris. Nu kontrar Toshiba och Western Digital med att tillkännage en ännu tätare teknik med hela 96 lager. Något som skall erbjuda cirka 40 procent högre kapacitet för en total maxkapacitet om 1 Tb (128 GB) per minneskrets.

Tekniken ska användas ihop med både TLC- och sprillans ny QLC-arkitektur, som möjliggör lagringen av fyra bitar per cell jämfört med TLC-arkitekturens tre bitar. QLC lär dock främst användas för portabel lagring samt i större datacenter. Detta då antalet program/erase-cykler endast uppskattas till 100–150 stycken, att jämföra med TLC-teknikens cirka 1000 cykler.

Western Digital ämnar att testa konfigurationer med 96-lagerstekniken under andra halvan 2017, med planer för massproduktion av tekniken 2018. Först på tur står då minneskretsar i storlekar om 256 Gb (32 GB), medan större kretsar släpps i takt med att tekniken mognar.