I och med AMD:s återkomst till prestandasegmentet med Ryzen, tidigarelade Intel sin planerade lansering av nya processorer. Kort efter Computex i år lanserades därmed den nya styrkretsen X299, som ihop med den nya sockeln LGA 2066 utgör grunden för tillhörande processorer ur nya Core i7- samt Core i9-serien.

Tyska överklockningsprofilen der8auer riktar nu skarp kritik i en Youtube-video, mot Intel såväl som moderkortstillverkarna, för en undermålig kvalitetskontroll av moderkort med styrkretsen. Han upplever bland annat att kylningen samt designen på VRM är undermålig på ett flertal moderkort, där höga temperaturer leder till att processorn sänker klockfrekvensen vid överklockning (throttling).

Der8auer är inte ensam i sin kritik. Han får också medhåll av användaren "Silicon Lottery" på Overclock.net, som köper in och överklockar processorer för att sälja dem till ett högre pris, en process känd som "binning".

I am having trouble with some of these X299 motherboards. I've bought a wide variety for this launch, and none of them are really handling the load of an overclocked 7900X as well as I'd expect. VRM temps through the roof and boards throttling.

Vidare menar der8auer att det här är en direkt konsekvens av att Intel stressat moderkortstillverkarna till att få ut moderkorten så fort som möjligt. Han fördelar därför hälften av skulden på Intel, som enligt honom inte givit tillverkarna tillräckligt med tid för att kvalitetssäkra sina produkter.