Qualcomm avtäckte under Mobile World Congress i Shanghai en ny form av fingeravtrycksläsning med ultraljudsensor, vars första version visades redan 2015. Nu sjösätter bolaget en ny version, som går från att vara en teknikdemonstration till att vara redo för kommersiellt bruk.

Paradnumret för sensorn är att den klarar avläsning genom bildskärmar, glas och metall. Då ultraljud används för att läsa av fingeravtrycket ska avläsning fungera även med blöta fingrar och under vatten, vilket ligger i tiden med att telefoner allt oftare i olika utsträckning är vattenresistenta.

Den tidigare versionen av fingeravtrycksläsaren hade förmågan att läsa genom 400 mikrometer (0,4 mm) metall eller glas. Den nya versionen ska klara av samma bedrift genom 800 mikrometer tjock aluminium och 650 mikrometer glas. En annan variant framtagen för bildskärmar kan avläsa ett avtryck genom 1 200 mikrometer tjocka OLED-skärmar.

Vidare ska Qualcomms nya fingeravtrycksläsare vara väldigt små och fungera med Qualcomms egna mobilplattformar, men även fristående dessa. Tanken bakom den nya tekniken är att ge möjlighet för nya användningsområden såväl som möjliggöra för nya unika designer av mobiltelefoner.

Qualcomm har redan inlett leveranserna av sensorer för glas och metall till OEM-tillverkare och de första mobila enheterna med dessa beräknas lanseras under första halvåret 2018. Avläsaren för bildskärmar väntas bli tillgänglig för tillverkare under årets fjärde kvartal.