Prestandaklass

I denna uppdaterade version av Wifi-guiden slog jag ihop prestanda- och extremklassen. Trådlösa routrar har rent generellt blivit mycket snabbare och mer kompetenta redan i de lägre prisklasserna, vilket gjort det svårt att dela in toppskiktet i två distinkta klasser. En trend sedan förra guiden är mesh-nätverk, en sektion om dessa lades till istället.

Prestandaklassen innehåller modeller som ofta är utrustade med kraftigare processorer, mer primärminne, extra finesser som dubbla radiodelar över 5 GHz-bandet och fler Ethernet-portar än vad de billigare modellerna utrustas med. Prisnivån startar typiskt runt 2500 kronor och uppåt, men i praktiken kostar de dyraste enheterna avsedda för konsumentbruk cirka 3 500–4 000 kronor. Det finns dock betydligt dyrare modeller om du känner att pengarna brinner i fickan.

Just nu befinner vi oss i en övergångsperiod mellan Wifi 5 och Wifi 6, och denna priskategori kommer så klart snabbast gå helt över till Wifi 6. Det betyder inte att man automatiskt ska välja bort en modell om den har Wifi 5, eftersom det finns en mängd finesser och exakt vilka som är viktigast skiljer beroende på användningsområde. Produkter i denna klass med Wifi 5 lär säljas med fina rabatter framöver.

Då modeller i denna klass måste utrustas med ett stort antal antenner, portar och bättre kylning till processorn är de i regel ganska stora bestar. Modellerna med dubbla radiodelar för 5 GHz är ändå mindre än två separata routrar och erbjuder ändå samma möjlighet att sprida klienterna över två separata radiokanaler.

Det finns faktiskt ännu en poäng med att göra en trådlös router relativt stor, nämligen att SU-MIMO/MU-MIMO behöver en visst avstånd mellan antennerna för att tekniken ska fungera bra. Ett större avstånd mellan antennerna kan i vissa lägen ge något högre bandbredd när övriga parametrar är desamma.

Exempel

ASUS RT-AX88U. Den är utrustad med en Ethernet-switch med hela åtta portar, vilket oftast inte återfinns i de lägre routerklasserna. Vidare är detta en Wifi 6 modell med MU-MIMO 4×4, medan modellerna under typiskt har MU-MIMO 3×3 eller 2×2 samt ofta Wifi 5–stöd.

RT-AX88U.jpg

RT-AX88U, en Wifi 6–kapabel router med MU-MIMO 4×4 stöd, vilket ger upp till 4,8 Gbps länkhastighet på 5 GHz-bandet.

RTax88U_2.JPG

Gigabit Ethernet-switch med åtta portar är extra godis.

Hos Netgear Nighthawk AX12 RAX200 lite ovanför 4 000-kronorsstrecket hittas Wifi 6-router med "tri-band", det vill säga en radiodel för 2,4 GHz-bandet och två separata radiodelar för 5 GHz-bandet. Ett annat exempel på tri-band Wifi 6-router är TP-links TP-Link Archer AX6000, en modell som ligger precis under 4 000 kronor på Prisjakt.

Asus ROG Rapture GT-AX11000. Precis som de två modellerna ovan är detta en tri-band modell och precis som sina två konkurrenter handlar det om en rätt skrymmande design, vilket har en viss funktionell poäng då större avstånd mellan antenner ger potentiellt bättre prestanda.

ROG Rapture 3.jpg

Asus ROG Rapture GT-AX11000 – många antenner blir det för att hantera två radiodelar över 5 GHz, båda med stöd för 4×4 MIMO.

RT-AC5300_2.JPG

Fyra portars Ethernet-switch samt WAN-port.

Användningsområden

Dubbla nätverk över 5 GHz kan med fördel utnyttjas på flera sätt. Exempelvis lär spelupplevelsen vara minst lika bra om du lägger din spelkonsol eller speldator på ett eget trådlöst nätverk, vilket ingen quality-of-service-finess i världen lär kunna slå.

Problemet med just detta användarfall är att du lika väl kan lösa det med en extra och betydligt billigare router, vilket också skulle ge dig ett extra nätverk över 2,4 GHz. En Ethernet-switch med många portar kan vara trevligt, men för den som har så många trådbundna enheter kanske inte kapaciteten över luften är högsta prioritet?

För vem?

Jag skulle gissa att den som rimligen kan ha nytta av modellerna i denna klass känner sina krav och behov väldigt väl. Det är i alla fall inte prisvärt för normalanvändaren, och de stora chassin som modellerna använder gör att de kan vara svårplacerade i de flesta hem, kanske inte uppskattade sett till inredningen.