Standardklass

För under tusenlappen finns en rad modeller som erbjuder samma teoretiska kapacitet som Wifi 5-varianterna från internetleverantörerna. Det innefattar AC1200, modeller med två antenner, 2×2 MIMO, för 2,4 GHz-bandet och två antenner för 5 GHz-bandet, vilket ger 300 Mbps respektive 867 Mbps i maximal kapacitet i banden.

Idag är det också allt vanligare att även hitta modeller med tre antenner, 3×3 MIMO, som då går under benämningen AC1300/AC1750. Förutsatt att även klienterna stödjer 3×3 MIMO, något som inte är jättevanligt utanför lite mer exklusiva laptops, ger dessa en länkhastighet på upp till 450 Mbps över 2,4 GHz-banden och hela 1 300 Mbps över 5 GHz.

Till skillnad från de flesta modeller från internetleverantörer har dessa trådlösa routrar flera externa antenner, något som kan ge bättre räckvidd samt lite bättre faktisk prestanda på platser där täckningen inte är helt optimal.

Nu för tiden är redan dessa instegsmodeller utrustade med minst en USB 3.2-port. USB-porten kan typiskt användas för att dela ut ett mobilt nätverk via en 3G/4G-dongel, dela en skrivare eller ansluta en disk som delas ut i nätverket.

Något som dessa modeller ofta är utrustade med, och som min Comhem-router saknar stöd för, är något som kallas gästnätverk. Gästnätverk gör det möjligt att dela din internetanslutning till tillfälliga besökare utan att de kan komma åt filer, skrivare och andra saker som du har på ditt hemmanätverk.

asus_rt_ac1200_dual_band_wireless_ac1200_router.jpg

Exempel

Förväntad faktisk hastighet med klienter som stödjer 2×2 SU-MIMO och 802.11ac (Wifi 5) är upp till 300–400 Mbps. Detta är klienter med 867 Mbps länkhastighet i tabellen på föregående sida och tillhör klassen AC1200. Denna hastighet är tillräcklig för att dra full nytta av lagringsenheter och annat som är inkopplat via USB 2.0-gränssnitt.

En del har hänt sedan förra versionen av denna guide. Nu finns routrar för under tusenlappen som stödjer Wifi 5 ihop med 3×3 MU-MIMO. SU är "Single User", det vill säga endast en klient som kan kommunicera med routern vid varje givet tillfälle. MU står för "Multi User", upp till en klient per "rumskanal" (två på 2×2 och tre på 3×3) kan kommunicera med accesspunkten. Detta förutsätter att även klienterna stödjer MU-MIMO, men det är rätt standard 2020.

AC65P.jpeg

RT-AC65P, en billig Wifi-5 "wave-2" router med upp till 1 300 Mbps länkhastighet över 5 GHz bandet

Exempel på instegsmodeller med Wifi-5 3×3 MU-MIMO är ASUS RT-AC65P och TP-LINK Archer A9.

Ihop med Wifi 5 "andra vågen"-klienter som stödjer MU-MIMO, eller med klienter som stödjer 3×3 MIMO, ger en Wifi 5 3×3 MIMO-router upp mot 600 Mbps över 5 GHz-bandet.

Användningsområde

Dessa produkter är riktigt billiga och fungerar väl för någon som bara vill ha en anslutning till internet, vilket kan vara ett vettigt val för de fall där internetleverantörens router kostar extra, eller i de fall där du valt uppkoppling på 100 Mbps och egentligen inte är intresserad av mycket mer än surfa på nätet.

Enheterna i denna klass är fullt kapabla att strömma innehåll från exempelvis Netflix och liknande tjänster, det även i 4K UHD-format. Dessa modeller kan ibland ha problem att nå 1 Gbps på WAN-porten (WAN = Wide Area Network, uppkopplingen mot internet), men de klarar garanterat de 400–600 Mbps som behövs för att maximera kapaciteten över Wifi.

För vem?

För den som redan använder en AC1200-modell från internetleverantören är dessa modeller en tvivelaktig uppgradering, framförallt då 3×3 MIMO-stöd hos klienter inte är jättevanligt. Vidare så har vissa internetleverantörer börjat med Wifi 6-stöd i sina routrar, i alla fall om man tecknar sig för abonnemang med hastigheter en bit över 100 Mbps.

Idag har redan modellerna i denna prisklass stöd att agera filserver, en funktion som jag tror fortfarande är relativt ovanligt på enheterna från internetleverantörerna. En sådan här modell kan dock vara ett billigt sätt att förlänga räckvidden på nätverket eller för att skapa ett dedikerat trådlöst nät till en specifik enhet, exempelvis speldatorn eller konsolen, för att minimera varians i latens.

Lämpligen konfigureras den billiga routern som en ren Ethernet-till-Wifi-brygga och ansluts sedan till huvudroutern via trådbundet Ethernet. Detta är ett betydligt billigare sätt att få flera separata trådlösa nätverk, men tar mer plats. Det är något mer komplicerat att konfigurera och maxkapaciteten över luften matchar inte alls de modeller som är utrustade med med dubbla radiodelar på 5 GHz.

Med mesh-nätverk (se nästa del i denna serie "Optimera ditt hemnätverk" där bland annat Asus Aimesh tas upp) får du också bättre räckvidd plus enklare konfiguration, och du slipper dra en separat kabel. Att köpa en mesh-router är typiskt en dyrare lösning för att öka räckvidden i ditt nät jämfört med att köpa en extra router i denna klass.