Sammanfattning

Att ge generella råd kring vilken trådlös router som är "bäst" är i princip omöjligt eftersom detta varierar kraftigt beroende på krav, behov och vilka trådlösa klienter som kommer anslutas till routern. Den trådlösa routern är ändå en produkt som är rätt central i dagens hem och den tenderar att ha rätt lång livstid, och blir därmed en komponent där det är värt att satsa lite extra på det övre spannet av budget och funktioner.

wifi_guide-23.jpg

Därtill är det få saker som brukar få hemmets lokale IT-ansvarige så impopulär som när "internet har gått ned". Ibland är internetleverantören boven i dramat, men genom att välja en router av bra kvalitet kan man se till att felet åtminstone inte är en allt för simpel router.

I del två av denna guide ska jag titta på de olika teknikerna och begreppen som används i djupare detalj, samt hur de relaterar till egenskaper som faktiskt kapacitet i nätet. Här kommer jag också titta på de inställningar som normalt kan göras i routern kring trådlös kommunikation och vad de betyder i praktiken.

Bor man i en normalstor lägenhet och vill ha riktigt bra Wifi-prestanda lär de flesta Wifi 6-kapabla routrarna fungera fint. För villaägaren som inte känner någon större lust att dra Ethernet-kabel bör någon form av mesh-nätverk kunna ge bra täckning och prestanda över hela ytan.

Med någorlunda moderna klienter kommer till och med surfandet få sig en märkbar skjuts uppåt. De mer avancerade modellerna kommer nog bara till sin rätt om du har en ruggigt snabb internetanslutning eller om du använder mjukvaror som genererar ovanligt mycket trafik i det lokala nätverket.