AMD återvänder till servermarknaden med Epyc 7000-serien

Efter att ha återvänt till prestandaklassen för konsumenter hoppas AMD att med arkitekturen Zen åter bli relevanta inom servrar, där bolaget sedan några år tillbaka är så gott som utraderad.

1. Inledning

Efter att i åratal ha varit uträknade är AMD tillbaka med arkitekturen Zen, som nu lanseras för servermarknaden. SweClockers utsända var på plats i Austin, Texas, när AMD presenterade den nya Epyc-serien, tidigare känd vid kodnamn Naples. Enligt AMD är de nya processorerna utvecklade efter tre grundprinciper.

Mark.jpg

Den första att leverera industriledande prestanda med maximalt antal kärnor, stöd för mycket primärminne samt I/O-anslutningar. Den andra att optimera för bäst balans mellan systemresurser och beräkningskapacitet för alla typer av belastningar. Den tredje att maximera säkerheten genom att vara den första x86-lösningen med säkerhetslösningar integrerade på kiselnivå.

Utifrån detta presenterar AMD nya Epyc 7000-serien av processorer, vilka kommer sträcka sig från instegsmodellen Epyc 7251 med 8 Zen-kärnor och 16 trådar med TDP på 120 watt, hela vägen upp till toppmodellen Epyc 7601 med 32 Zen-kärnor och 64 trådar med TDP-värdet 180 watt.