För nästan 40 år sedan lanserade Intel sin processor 8086, vilket är den första som baserades på företagets x86-arkitektur. Sedan dess har ett flertal företag sökt att emulera tekniken, däribland Nvidia, för att ta en del av PC-marknaden. Intel själva har sett negativt på detta och hotat med rättsliga åtgärder för att hindra det.

I ett blogginlägg på företagets webbplats diskuterar Intel x86-arkitekturen, samt hotar Microsoft och Qualcomm med rättsliga åtgärder då de emulerar tekniken i de ARM-baserade datorer med Windows som släpps senare under året.

Intel welcomes lawful competition, and we are confident that Intel’s microprocessors, which have been specifically optimized to implement Intel’s x86 ISA for almost four decades [...] However, we do not welcome unlawful infringement of our patents, and we fully expect other companies to continue to respect Intel’s intellectual property rights.

När det kommer till emulering menar Intel att detta inte är någonting nytt och att de har kommit vinnande ur liknande strider tidigare. En av dessa är Transmeta, vilka även de utvecklade en processor med x86-emulering och Intel tvingade dem då att respektera bolagets patent. Intel noterar även att Transmeta kort därefter misslyckades och försvann från marknaden.

Qualcomm har sedan tidigare meddelat att datorer med Windows 10 och ARM-processorer dyker upp mot slutet av året, där bland annat Asus, Lenovo och HP gör egna modeller. Företagen har ännu inte kommenterat Intels uttalande.