Sedan introduktionen av arkitekturen Broadwell hösten 2014 har Intel stannat kvar vid tillverkning på 14 nanometer och polerat denna för att med tiden erbjuda bättre prestanda och energieffektivitet. Coffee Lake blir den fjärde processorgenerationen att nyttja tekniken, men vid sidan om detta arbetar Intel även på 10 nanometer.

Först ut på 10 nanometer blir arkitekturen Cannon Lake och med ett inlägg på Twitter går Intel ut med att processorfamiljen håller schemat, dock utan att gå in på några närmare detaljer om lansering. Det mesta pekar dock mot en lansering i mindre skala för bärbara datorer till slutet av 2017.

Samtidigt aviseras att designen för efterträdaren till Cannon Lake färdigställts och är redo för provtillverkning. Medan Cannon Lake blir en krympning av antingen Kaby Lake eller Coffee Lake på 14 nanometer blir Ice Lake en ny arkitektur, som sannolikt släpps någon gång under 2019 eller i bästa fall mot slutet av 2018.

Intel Coffee Lake och Cannon Lake samexisterar

Allt pekar mot att Intel för nästa generation kommer ha två processorfamiljer som lever sida vid sida. Medan Cannon Lake får en ny tillverkningsteknik och i alla fall inledningsvis endast ska användas för de strömsnålaste bärbara enheterna, ska Coffee Lake stanna kvar vid 14 nanometer med optimeringar (14nm++).

Med en välpolerad 14-nanometersteknik kommer Intel att erbjuda upp till fyra kärnor med TDP-värden omkring 15 W för Ultrabook-datorer, vilket är en dubblering mot tidigare. På stationär front blir Coffee Lake den första processorgenerationen från Intel att erbjuda sex kärnor för den breda massan.

I efterdyningarna av AMD:s Ryzen-lansering har det varit tal om att Intel valt att påskynda lanseringen av Coffee Lake till årets andra hälft, från tidigare planerade första halvan av 2018. Rapporter talar dock för att Intel inte klarar av detta och tvingas hålla sig till de ursprungliga planerna.