Sammanfattning

Intel Skylake-X var ursprungligen planerad att lanseras senare under året, där bolaget började känna trycket från AMD och kommande Ryzen Threadripper. Resultatet blev en något panikartad lansering som gör det svårare för redaktionen efter att Intel valt att klippa kommunikationskanalerna helt och hållet.

Core_i9-7900X-4.jpg

En av de första modellerna som når konsumentmarknaden är tiokärniga Core i9-7900X, vilken även är instegsmodellen för bolagets nya Core i9-segment och numera toppen av entusiastserien. Med en basfrekvens på 3,3 GHz samt en maximal turbonivå på 4,5 GHz via Turbo Boost 3.0 utgick redaktionen från att modellen skulle toppa samtliga tabeller i testsviten.

När det kommer till produktivitet står modellen i toppen för samtliga tester, speciellt i applikationer som kan dra nytta av flera trådar. Core i9-7900X är bevisligen en arbetshäst när det kommer till produktivitet, men når dock inte riktigt når lika högt i speltitlar.

Allt är inte skog och gröna ängar med Core i9-7900X där prestandan kommer till ett pris av skyhög effektförbrukning. Anledningen till detta är enhetens höga turboläge på 4,0 GHz med alla kärnor. Vid överklockning drar förbrukningen iväg ännu mer, högre än någon annan modell i testet.

Likt tidigare lanseringar i Intels HEDT-segment kommer nya plattformen till ett högt pris med ett pris runt 10 999 kronor bara för Core i9-7900X, vilken är instegsmodellen och hittills ensam i nya Core i9-serien. Till det krävs ett moderkort som i dagsläget har ett lägsta pris på omkring 2 500 kronor.

Sammanfattningsvis är Core i9-7900X den starkaste konsumentprocessorn som Intel har lanserats med utmärkta tillämpningar för produktiva syften. Prislappen är fortfarande i den övre skalan tillsammans med effektförbrukningen och prestandan i spel kan enklast beskrivas som ojämn, men för den som är på jakt efter det snabbaste finns det nu ett nytt val.

Intel Core i9-7900X levererar imponerande flertrådad och enkeltrådad prestanda.

Fördelar

  • Världens hittills snabbaste processor för konsumenter

  • Extremt bra flertrådig prestanda

  • Upplåst överklockning

  • Bra överklockningspotential

  • Modern plattform

Nackdelar

  • Skyhög effektförbrukning

  • Priset

  • Dyr plattform

Pris vid publicering: 10 999 Kronor
Lägsta pris: