Intel kontrar AMD:s återkomst med Skylake-X

Sedan introduktion av Core 2-familjen i mitten av 2006 har Intel dominerat på processormarknaden. AMD hängde sig dock kvar som ett prisvärt alternativ fram till och med hösten 2011 och lanseringen av den efterlängtade arkitekturen Bulldozer, som med facit i hand föll pladask.

Resultatet blev ett Intel som i åratal härjade ostört. Trots ett AMD som inte bjöd på riktig konkurrens släpptes visserligen nya Intel-processorer i varje segment drygt en gång om året, men det var ofta inte tal om några större prestandaförbättringar. Under våren kom dock AMD tillbaka med arkitekturen Zen, och det med besked.

Först ut blev toppmodellerna för sockel AM4, Ryzen 7 med åtta kärnor. Det här följdes senare upp av tillkännagivandet av Ryzen Threadripper. Här utlovas en ny sockel, stöd för fyrkanals DDR4-minne, hela 64 PCI Express 3.0 och inte minst upp till 16 kärnor med hela 32 trådar.

AMD-Threadripper-Computex-2017-2.jpg

Det här leder oss fram till lanseringen av nya sockel LGA 2066, med tillhörande processorfamiljerna Skylake-X och Kaby Lake-X. Den nya plattformen var från början tänkt att släppas under sensommaren, men lanseringen flyttades fram som en reaktion på prisvärda Ryzen 7 och mångkärniga Ryzen Threadripper.

Nu i början handlar det om fem processormodeller från Intel. De två första är Intel Core i5-7640K och Core i7-7740K med fyra kärnor, medan de andra tre är Core i7-7800X, Core i7-7820X och Core i9-7900X med sex, åtta respektive tio kärnor. De fyra senare med flertrådstekniken Hyperthreading.

Samtliga modeller har dock alltid funnits på tapeten, men det går att spekulera runt huruvida Intel in i det sista justerat klockfrekvenserna för att bättre kontra AMD. En sak som är tydlig är dock prislapparna, som är signifikant lägre än motsvarande modeller i processorfamiljen Broadwell-E.

En framflyttad lansering och prisjusteringar är inte Intels enda reaktion på att det åter finns konkurrens på processormarknaden. Historiskt har Intel haft tre olika kretsar för servrar: Low Core Count (LCC), High Core Count (HCC) och Extreme Core Count (XCC). Av dessa har endast LCC-varianten använts för prestandajägare som investerat i socklarna LGA 2011 och LGA 2011-3.

Den riktiga motreaktionen till AMD Ryzen Threadripper är att Intel för första gången tar in sin HCC-krets och stöper om den för entusiaster. Det här innebär att Intel kan öka antalet upplåsta kärnor från upp till 10 till 18 stycken. Med Hyperthreading ger det här inget mindre än 36 trådar.

Intel-Core-X-series2.jpg

Intel Core i9-7920X, Core i9-7940X, Core i9-7960X och Core i9-7980XE med 12, 14, 16 respektive 18 kärnor saknar dock specifikationer i form av klockfrekvenser och TDP-värde. Det här kan förklaras med att Intel ännu inte spikat dessa detaljer och är i full gång med att validera respektive modell.

Sammanfattningsvis sker lanseringen av Intels nya entusiastplattform i tre steg, där det första med fem modeller nu är avklarat. Nästa steg är Core i9-7920X som är tänkt för lansering i augusti, och som två månader därefter i oktober ska följas upp av de mångkärniga syskonen Core i9-7940X, Core i9-7960X och Core i9-7980XE.