Panel och färg

Reflexfiltret är matt och kanske på det bästa tänkbara sätt då filtret inte lägger sig som en brun hinna över bilden. Istället får vi en djup och helsvart upplevelse där fönster, lampor, rummet och ditt ansikte aldrig speglas någonstans.

Vi kan urskilja en svagt ”glittrig” eller ”frostig” struktur över filtret mot en ljus bakgrund. Fast du lär vara extra känslig för den typen av reflexfilter för detta ska störa. Det är annars ett milt pris för så pass effektiv dämpning av rumsreflexer.

asus_pg258q_reflex.jpg

Panelen är också uniform och ger oss ungefär samma bild över hela ytan. Ja, ungefär för det är inga problem med ojämnheter i bilden annat än vad som är väntat med hur en TN-panel beter sig så fort du flyttar huvudet.

Inga kantblödningar i ljuset eller ljusa fläckar av ”clouding”. Heller inga problem med störande halvtonsmönster, dithering, utan till synes är det full 8 bitars teckning av gråskalan här. För att vara TN-panel är det hög klass.

Kontrastförhållandet är kring 1 000:1 men det exakta mätbara kontrastförhållandet varierar med vilka inställningar du kör. Direkt ur kartong med Brightness-reglaget på 80 och och Colortemp på Normal-läge får vi 350 nits.

Då mäter kontrastförhållandet 850:1. Sedan räcker det med att ändra Colortemp till User-läge för att få ut 400 nits och 1 050:1 i kontrastförhållande. Kontrastförhållandet behålls oavsett vilken frekvens du kör panelen med så 240 Hz är identiskt med lägre frekvenser.

Flimmerfri men ljusstark

Lysdioderna reglerar sin styrka flimmerfritt och det råder följande förhållande mellan Brightness-reglaget och faktiskt ljusstyrka när vi kör Colortemp: User-läge

Brightness

Ljusstyrka

100

475 nits

80

400 nits

50

300 nits

23

200 nits

13

160 nits

0

110 nits

Som synes är skärmen ljusstark och har svårt att släcka ned för användning i ett helt mörkt rum. För ljusnivåer som matchar ett nedsläckt rum måste du alltså ta till knep. 200 nits och högre är ofta tillräckligt för ljusa rum. PG258Q kommer förinställd med reglaget på 80. Då lyser skärmen på rätt ordentligt.

Offra kvalitet för ett mörkt rum

Vill du nå 80 nits som är typiskt för ett mörkt spelrum får du sätta Brightness på 0 och Contrast: 36. Alltså minska kontrastreglaget och ankra signalvitt på en mörkare ljusnivå, eller ”mer grått”.

Nackdelen med att dra nedåt i kontrastreglaget är som väntat att det minskar det dynamiska omfånget hos displayen. Vi får färre nyanser och tappar kontrastförhållande till 750:1 eftersom vi inte påverkar belysningen något. Det lyser fortfarande lika mycket i det svart och vi hrr ankrat vitt på en mörkare nivå.

asus_pg258q_optimal_vinkel.png

Ljusstyrkan minskar med cirka 40 procent när vi aktiverar eftersläpsreduceringen ULMB vilken kan var en väg att gå om du kan leva med att köra maximal 144 Hz bildfrekvens.

Att ULMB har förhållandevis mild inverkan på ljusstyrkan är positivt då liknande funktioner annars brukar äta väldigt mycket ljus. Så pass mycket ljus att bilden blir för mörk för att fungera i ett ljust rum. Nu kan vi här få ut uppemot 280 nits vilket är ovanligt mycket för den här typen av funktion.

TN-panel i vinklar är sig likt

Vi tänker inte gå in på detaljer kring detta med betraktningsvinklar och TN-paneler. Det varierar helt med hur du håller huvudet i förhållande till skärmen och dess vinkling mot dig. Så är livet med TN-paneler och PG258Q är inget undantag från TN-tekniken i allmänhet. Ändå är den ovanligt ”bra” för att ha en panel med just TN-teknik.

asus_pg258q_vinkel_strajt.jpg

Rakt framifrån inga problem med egentligen någonting

asus_pg258q_vinkel_bakat.jpg

Vinkla skärmen bakåt och den blir mörkare och gulare

asus_pg258q_vinkel_framat.jpg

Vinkla framåt och den blir ljusare och blekare

asus_pg258q_vinkel_snedden.jpg

Åt sidan blir det något ljusare och något gulare

Optimal vinkel i fråga för att få ett enhetligt intryck över ytan är en betraktningsvinkel där du siktar att titta rakt på skärmens mitt. Detta kräver alltså en ganska hög placering av skärmen så stativet kommer till användning.

Väljer du att sänka skärmen, vinkla den bakåt och titta något ovanifrån med ögonen på en höjd ovanför skärmkanten får du en mörkare tonkurva, gulare vitbalans och mörkareskuggtoner.

Colortemp-reglaget ställd till Normal-läget är då mer matchande för en mindre gul vitbalans. I den här vinkel blir hela bilen i övrigt också mörkare och vinkeln gör att du får ganska så olika bild- och färgintryck i underkant respektive överkant av skärmen.