Tidigare under månaden rapporterades det att AMD:s grafikkort sålt slut hos många amerikanska återförsäljare. Anledningen är att priserna på kryptovalutor, där ett populärt exempel är Bitcoin, ökat mycket på senare tid, vilket i sin tur lett till en ökad efterfrågan för grafikkort från AMD.

Nu rapporterar Videocardz att både AMD och Nvidia arbetar på nya versioner av redan existerande grafikkort anpassade för så kallad mining av kryptovalutor. I Nvidias fall uppges det handla om ett Geforce GTX 1060 med GP106-100, vilket är en grafikkrets som anpassats för ändamålet. AMD:s motsvarighet uppges vara ett icke namngivet Polaris-baserat grafikkort.

Enligt uppgifterna saknar de nya modellerna helt och hållet bildutgångar och väntas även begränsas för att inte kunna användas för spel. En annan nackdel som anges för grafikkorten ska bli att de endast får 90 dagars garanti, men de ska samtidigt säljas till lägre priser än de traditionella spelanpassade varianterna.

De nya modellerna ska inte tillverkas av Nvidia eller AMD själva, utan ska istället produceras och säljas av partnertillverkare. Uppgifter gällande pris och lansering är i dagsläget inte kända.