I samband med årets WWDC presenterade Apple en rad nya produkter, däribland Imac Pro som bestyckas med 5K-skärm och den senaste tekniken från såväl Intel som AMD. På processorfronten märks upp till 18 kärnor ur Intels processorfamilj Skylake-EP, medan grafikdelen baseras på AMD:s arkitektur Vega.

På produktsidan för Imac Pro framgår att datorn kommer utrustas med ett Radeon Pro Vega 56 med 8 GB HBM2-minne, samt att den även går att konfigurera med kraftfullare Pro Vega 64 med 16 GB HBM2. Prestandan som anges är 22 TFLOPS vid halvprecision (FP16) eller 11 TFLOPS vid helprecision (FP32), men med vilken av de båda grafikkorten det gäller framgår inte.

Det som gör tillkännagivandet intressant är namnen, som tros anspela på antalet beräkningsenheter för respektive grafikkort. Radeon Pro Vega 64 får fullskaliga Vega 10 med 64 beräkningsenheter eller 4 096 streamprocessorer, medan Radeon Pro Vega 56 går ned till 56 beräkningsenheter eller 3 584 streamprocessorer.

Det är sedan tidigare känt att Vega 10 åtminstone på pappret blir väldigt lik dess föregångare Fiji, som används i Radeon R9 Fury X och R9 Fury. Likheterna fortsätter även med Radeon Pro Vega-varianterna, där nedskalade Pro Vega 56 har lika många beräkningsenheter som R9 Fury.

Då Apples Imac Pro innehåller icke lanserade processorer från Intel samt AMD:s Vega sker lanseringen av datorn inte förrän i december.