Under sommaren är det dags för AMD att på allvar ta sig an Intel i det yppersta prestandasegmentet med Ryzen Threadripper, som släpper i modeller med upp till 16 kärnor. Antalet kärnor är inte det enda som dubbleras mot dagens flaggskepp Ryzen 7, utan även processorernas fysiska storlek.

Med en ny sockel som huserar 4 094 kontaktstift är Ryzen Threadripper i runda slängar fysiskt dubbelt så stor som "vanliga" processorer. Det här innebär att de kylare som finns på marknaden idag inte går att använda, utan att det krävs helt nya doningar för att avleda värme.

Under Computex 2017 är Noctua först ut med att visa processorkylare för Ryzen Threadripper. Det handlar om tre hitintills icke namngivna modeller som är gjorda för fläktar på 90, 120 respektive 140 millimeter och baseras på populära NH-U9, NH-U12S respektive NH-U14S.

Den stora skillnaden med de nya modellerna är kontaktytan, som behövt utökas för att täcka hela processorn. Till detta hör även en ny monteringsanordning bestående av två skenor med skruvar i varje ände, som sedan skruvas fast direkt i den enorma sockeln.

I samtal med Noctua framgår att det finns vissa utmaningar med den nya sockeln, som än så länge inte har ett namn spikat men där AMD så sent som förra veckan bestämde sig för att döpa om den till TR4. Det tisslas och tasslas dock om att det kan ske ännu en namnändring innan lanseringen.

Utmaningen med sockeln är att göra kylare som både täcker processorn och samtidigt inte täcker den första PCI Express-platsen på moderkortet. Enligt Noctua fanns från början en specifikation som krävde ett visst avstånd till den närmsta anslutningen, något som senare visat sig vara en rekommendation snarare än ett krav från AMD:s sida.

► Läs alla artiklar från #computex-2017

Lanseringen av AMD Ryzen Threadripper väntas äga rum i augusti och Noctua hoppas ha sina anpassade kylare färdigställda till lanseringsdagen.