SweClockers har tidigare rapporterat om EU-projektet WiFi4EU vars mål är att göra kostnadsfria Wifi-nätverk allmänt tillgängliga inom EU. Projektet får nu klartecken från Europaparlamentet, Rådet och Kommissionen och finansieringen är därmed säkrad.

Projektets fokus är att offentliga platser som parker, torg, offentliga byggnader, bibliotek, hälsovårdscentraler och museum ska utrustas med kostnadsfria Wifi-nätverk i samtliga EU-länder. Projektet beskriver vidare att detta gäller alla europeiska byar och städer. Totalt sett har projektet säkrat 120 miljoner euro under en period som löper mellan 2017 och 2019.

Redan nu kan mellan 6 000 och 8 000 kommuner inom EU anmäla sig till projektet och kommer då bistås med resurser och de tekniska lösningarna som krävs för att upprätta dessa kostnadsfria nätverk. Städer får själva ansvara för att upprätta nätverken.

Andrus Ansip, chef för EU:s digitala inre marknad, beskriver WiFi4EU-projektet som ett viktigt steg på vägen men menar att mycket arbete återstår innan snabb nätverksåtkomst är utbredd i EU. Han lyfter bland annat fram behovet av gemensamma beslut om spektrumtilldelning för mobila 5G-nätverk som ytterligare ett nödvändigt steg.

Projektets mål är att kostnadsfria Wifi-nätverk ska vara tillgängliga på bred front till 2020, men redan nu kan alltså kommuner anmäla sig.