Efter åratal av stiltje stormar hela processormarknaden. Efter AMD:s lansering av Ryzen 7, Ryzen 5 och tillkännagivandet av 16-kärniga Threadripper kontrade Intel med en ny Core i9-serie, som till skillnad från den ursprungliga planeringen går upp till hela 18 kärnor istället för 10 stycken. Nu svarar AMD med ytterligare detaljer om sin kommande entusiastplattform.

På Computex 2017 meddelar AMD att Ryzen Threadripper inte enbart får många kärnor utan även ett rekordhögt antal PCI Express 3.0-kanaler. Integrerat återfinns inget mindre än 64 stycken, vilket kan jämföras mot upp till 40 för Broadwell-E och upp till 44 stycken för Intels kommande Skylake-X och Kaby Lake-X.

AMD bekräftar även tidigare uppgifter om att Ryzen Threadripper får stöd för DDR4 i fyra kanaler och att plattformen som lägger grund för processorfamiljen är X399. Till detta hör en ny sockel vars officiella namn ännu inte offentliggjorts, men som idag kallas SP3 och får 4 094 kontaktstift.

I samma andetag ger AMD även en passning till Intel, vars nya plattform X299 med sockel LGA 2066 har stöd för antingen två eller fyra DDR4-minneskanaler och 16, 28 alternativt 44 kanaler PCI Express 3.0. Enligt AMD blir samtliga Threadripper helt identiska funktionsmässigt och det enda som skiljer modellerna åt blir såldes antalet kärnor, cacheminne, klockfrekvenser och TDP-värden.

Lanseringen av Ryzen Threadripper äger rum någon gång i sommar, där det ryktas om modeller med 10, 12, 14 och 16 kärnor med 20, 24, 28 respektive 32 trådar. Enligt AMD ska också Asrock, Asus, Gigabyte och MSI ha tillhörande moderkort redo till lanseringen.

► Läs alla artiklar från #computex-2017