I fjol presenterade Microsoft planer för nästa generations Windows 10-datorer på ARM-baserade processorer. Företagets första ansats med Windows RT blev ingen framgång, men med nya och mer avancerade ARM-kretsar och framstegen med Windows 10 hoppas Microsoft på bättre lycka.

Under Computex presenterar nu Microsoft de första företagen som har bekräftat att de lanserar nya bärbara datorer baserade på Qualcomms senaste ARM-krets Snapdragon 835. Dessa kretsar är kapabla till att emulera klassiska Windows-applikationer, så kallade x86-applikationer, med lika god prestanda som om de skulle köras på en x86-processor.

Det innebär att datorerna kan köra både x86- och UWP-applikationer, och undviker därmed den enskilt största bristen med Windows RT-satsningen. Detta till trots har endast tre företag valt att satsa på att bygga Windows 10-datorer för ARM-plattformen. Asus, HP och Lenovo ska lansera bärbara datorer baserade på ARM, men när dessa når marknaden har inte avslöjats.

Qualcomms VD Steve Mollenkopf har tidigare meddelat att de första ARM-baserade Windows 10-datorerna når marknaden först Q4 i år, vilket sannolikt innebär att de når internationella marknader först under 2018. Fördelarna med att använda ARM-baserade Windows 10-datorer marknadsförs med argument om bättre batteritid än vad x86-baserade datorer erbjuder, samt stöd för LTE-nätverk.

Stöd för LTE och andra typiska mobila funktioner som Esim är dock inte begränsat till ARM-datorer. Microsoft avslöjar att stöd för LTE och Esim ska införas i Windows 10 och företag som HP, Asus, VAIO, Dell, Xiaomi, Lenovo och Huawei planerar datorer utrustade med dessa funktioner.

Rättelse: Rubriken förväxlade ursprungligen Asus med Acer. Detta är nu korrigerat.

► Läs alla artiklar från #computex-2017