En av de största samtalsämnena under året Computex-mässa är utan tvekan processorer, med nya processorfamiljer från både AMD och Intel i form av Ryzen Threadripper respektive Kaby Lake-X och Skylake-X.

Dessa ackompanjeras av ett flertal nya moderkortsmodeller från olika tillverkare. En av dessa är EVGA som visar upp tre nya modeller för Kaby Lake-X och Skylake-X med styrkretsen X299. De tre korten heter X299 Dark, X299 FTW K och X299 Micro och kommer i formfaktorn EATX respektive Micro ATX.

EVGA X299 Dark är företagets toppmodell och enligt dem själva anpassat för överklockning, med stöd för tre stycken BIOS, 14 fasers strömförsörjning för processorn samt integrerad spänningsmätare. Sett till lagring stöds åtta stycken SATA 6,0 Gbps-, två U.2- samt tre M.2-enheter, där det för den sistnämnda finns integrerad kylning på moderkortet

Till detta hör även stöd för upp till fyra grafikkort i Nvidia SLI och fyra DDR4-minnen i upp till 4 133 MHz. I anslutningsväg är X299 Dark bestyckat med tio USB 3.0, två USB Type-C med USB 3.1, fyra USB 2.0 och Gigabit LAN från Intel.

För X299 FTW K är specifikationerna till stor del desamma, men ökar minnesstödet till 128 GB DDR4 som även de kan köras i upp till 4 133 MHz. Utseendemässigt skiljer sig modellen något, med RGB-belysningen som kan anpassas efter användarens preferenser. Precis som toppmodellen kommer X299 FTW K med Gigabit LAN från Intel, men lägger också till detsamma från Killer.

Till sist introducerar de även X299 Micro, vilket till skillnad från övriga två är av typen Micro ATX. För detta har funktionerna skalats ned något, med stöd för endast två grafikkort och 64 GB primärminne. Sett till lagring har det stöd för sex SATA 6,0 Gbps, en U.2 samt två M.2-enheter. I anslutningsväg är kortet utrustat med åtta USB 3.0, två USB Type-C med USB 3.1 och fyra USB 2.0.

De nya modellerna lanseras i samband med Intels kommande processorer, vilket väntas ske någon gång mot slutet av juni.

► Läs alla artiklar från #computex-2017