Prestanda

Spel

Med tanke på att Gigabyte P57X v7 har en modern Core i7-processor och ett Geforce GTX 1070 är det ingen tvekan om att den borde fungera utmärkt som speldator.

Alla resultat är tagna med GPU Gaming Overclock satt till nivå fem med upplösningen 2 560 x 1 440.

Spel

Upplevelse

Battlefield 1

Med inställningarna satta till "High" ligger Battlefield 1 på runt 50-60 bildrutor per sekund (FPS). När spelet själv får välja inställningar och höjer upplösningen till 4K via en extern skärm ställs de flesta bildinställningar in automatiskt på "Medium". Trots detta ser det riktigt snyggt ut och vi får ut runt 60 FPS.

Fifa 17

När jag ställer in bildinställningarna på "Ultra" ligger bilduppdateringen på runt 80 FPSi Fifa 17.

Rocket League

Som väntat har datorn inga problem med detta spel. Vi kan låsa bilduppdateringen till 62 FPS även när vi sätter bildinställningarna till max.

War Thunder

Med de högsta inställningarna i War Thunder klarar spelet av att visa runt 130 FPS.

Star Wars Battlefront

Resultatet blir 80 FPS när bildinställningarna ställs in på "Ultra". När upplösningen ökas till 4K visar det runt 60 FPS.

Planet Coaster

Med alla inställningar satta till max blir resultatet runt 60 FPS i denna speltitel.

3DMark

Totalt

GFX

CPU

Timespy DX12

5 340

5 874

3 527

Fire Strike Ultra

4 311

4 320

10 564

Fire Extreme Extreme

8 073

8 933

10 529

PCMark08

Resultat

Home

3 435

Creative

4 596

Work

4 475

Storage

5 002

Storage MB/s

344,8

PCMark10

Värde

Total:

5 638

Essential

7 163

Productivity

5 982

Digital Content Creation

5 713

Gaming

11 158

I vissa spel krävs det att kvalitetsinställningarna sänks något för att nå 60 FPS, men över lag är Gigabyte P57X v7 en utmärkt speldator. Det är en speciell känsla att kunna dra igång sitt favoritspel och inte behöva kompromissa.

Överklockning

Jag gjorde ett snabbtest för att se vad överklockningen av grafikkretsen via Smart Manager egentligen ger.

Clockspeed GPU

Timespy

Temp GPU

LV1

1 810

5 171

80

LV5

1 898

5 283

82

Detta mättes upp via MSI Afterburner under en körning av 3Dmark Timespy. Grafikkortet får visserligen en något höjd frekvens, men i slutändan ger det i stort sett inget när vi tittar på prestandan. Då det redan ligger högt med temperaturerna känns det ganska onödigt att överklocka grafikkretsen.

Ljudnivå

En snabb modern processor och grafikkrets kommer generera värme som måste transporteras bort. För detta ändamål kommer Gigabyte P57X v7 med flera fläktar som främst blåser ut den varma luften bakåt. Dessa fläktar är inte direkt ljudlösa utan tvärtom låter de väldigt mycket. Så fort jag öppnar ett program, både vanliga program och spel, som kräver lite mer av processorn eller grafikkretsen drar fläktarna igång.

Framför

Bakom

Låg belastning

23 dB

25 dB

Hög belastning

48 dB

53 dB

Fläktinställningar: Gaming

Tro mig, 48/53 dB är högt. Riktigt högt. Det här är inte en dator du vill använda i ett utrymme där någon vill sova. Eller läsa ifred. Eller titta på TV utan att behöva dra upp ljudet. Det finns en ljudlös inställning för fläktarna också som gör att det krävs högre temperaturer för att fläktarna ska gå igång på full styrka.

Värt att notera är att även när fläkten låter som en lövblåsare ligger temperaturerna för grafikkretsen runt 82 grader som högst, medan processorn ligger mellan 90 grader. Ibland ända upp till 98 grader. Det är fortfarande inom gränserna för vad grafikkretsen och processorn ska klara av, även om det är högt.

VR

p57_vr.jpg

Jag är lite av en VR-freak vilket är varför jag också skrev för VR Geeks förut. Ett problem jag tidigt stötte på var det faktum att rummet där jag har min speldator inte alls passar för till exempel HTC Vive och dess helrumsupplevelse.

Lösningen för mig var att bygga en mini-PC med stöd för ett vanligt grafikkort (Geforce GTX 1080) som jag kunde bära med mig till mitt "VR-rum" (det vill säga barnens lekrum). Det är dock fortfarande inte helt smidigt då jag till exempel behöver en extra skärm med mig.

vrmark.PNG

Enligt VR Mark ligger datorn på gränsen för Oculus Rifts minimikrav. Jag har ingen Oculus Rift hemma just nu men jag hade inga problem att spela med en HTC Vive. Om inte dessa speldatorer var så dyra så skulle jag utan tvekan direkt investera i en bärbar dator för min VR-rigg.

Batteritid

Jag använde mig av det inbyggda batteritidstestet i PC Mark 8 och mätte upp cirka 2,5 timmars batteritid vid 50 procent ljusstyrka.

Övrigt

Jag tänkte även testa prestandan hos det trådlösa nätverkskortet men stötte på lite problem. När jag gjorde en snabb test direkt när jag fått datorn vet jag att jag fick väldigt bra prestanda, runt 400-500 Mbps (jag har 1 Gbps både upp och ner) men självklart skrev jag inte ner det.

När jag nu senare skulle göra en lite mer kontrollerad test insåg tyvärr jag att det trådlösa nätverkskortet, ett Intel AC-8260, inte längre fungerade. Oavsett vad jag gjorde, uppdaterade drivrutinerna eller installerade om Windows 10 från återställningspartitionen, kunde jag inte få igång det.