Bios och mjukvara

BIOS

Datorns BIOS är av UEFI-typ men gränssnittet är av den gamla typen stället för det mer modernare gränssnittet som idag återfinns hos många moderkort.

p57_bios1.jpg
p57_bios2.jpg
p57_bios3.jpg
p57_bios4.jpg

Som väntat är BIOS-mjukvaran väldigt begränsad och det går inte att göra mycket där.

Mjukvara

Många tillverkare vill skicka med så mycket extra mjukvara som möjligt. Vissa kallar det bloatware och vill ha datorn så ren som möjligt. Jag ser på det lite annorlunda och tycker att så länge programmen som skickas med ger någon nytta stör det mig inte personligen.

Gigabyte skickar med följande program:

XSplit Broadcaster och XSplit Gamecaster

gamecaster.jpeg

Med datorn får du tre månaders prenumeration på XSplit Gamecaster och Broadcaster, en mjukvara som låter dig strömma ditt spel till bland annat Twitch och kommer med full social media-integration. Värdet på detta erbjudande är runt 25 USD.

TriDef SmartCam

tridef.jpeg

Tridef Smartcam låter dig filma dig själv och ta bort bakgrunden, till exempel om du strömmar ett spel till Twitch eller pratar med chefen via Skype. Det som följer med är en 90-dagars testversion. Efter det måste du betala.

Smart Manager
Smart Manager är en slags portal för massor av inställningar du kan göra på datorn. Du kan styra saker som Bluetooth, Wifi, ljusstyrkan på skärmen och annat som du också kan ändra direkt i Windows 10.

Andra mer användbara inställningar är att stänga av Windows-tangenten, slå på bakgrundsbelysning för när du sitter på kvällen och inställningar för fläktarna. Tro't eller ej, inställningar för att överklocka datorn finns dessutom. Överklockingen tillåter dock endast val mellan fem olika nivåer.

Smart Dashboard
Denna kommer du åt via Smart Manager och ger dig information om hur mycket processorn och grafikkretsen används samt vad temperaturen är.

Lan Optimizer
Lan Optimizer från Gigabyte ska optimera ditt nätverk för olika typer av trafik. Du kan även ställa in optimeringar per applikation.

Cyberlink PowerDVD 12
Först var jag lite förvånad att Gigabyte skickar med ett DVD/BD-uppspelningsprogram men sen slog det mig att denna dator faktiskt kommer med en DVD-spelare, så självklart är det användbart att kunna spela upp filmer också.