Test: Prestanda vid överklockning

Med uppskruvade klockfrekvenser har det blivit dags att koppla prestandasiffror till överklockningsäventyret. Nedan bjuds det på resultat från syntetiska 3DMark Fire Strike och samtliga speltitlar. Det hela rundas av med effektmätningar av de överklockade korten tillsammans med referenser.

Med båda modellerna i överklockat läge syns en prestanda förbättring runt 5 procent beroende på modell. MSI Radeon RX 580 Gaming X Plus som redan innan hade ett prestandaövertag än om marginellt, något som utökades strax under en procent i överklockat läge.

Sett till speltitlar handlar det inte om enorma prestandavinster, vilken inte är helt oväntat med tanke på frekvenserna som uppnåddes. Skillnaderna från ursprungliga läget hamnar runt fyra till åtta procent i prestandaökning, beroende på speltitel.

Med uppvridna frekvensen kommer även högre effektåtgång, något som Asus-kortet säger emot när allt sammanställs. Varje enskilda speltitel har ökat i effekt för nämnda kort, men i små mängder som inte gör större avtryck med allt sammanställt. Ställt mot MSI-kortet är det en helt annan historia, som drar cirka 12 procent mer i snitt överklockat.