Google har för vana att visa upp många nyheter under utvecklarkonferensen I/O och så även i år, där de bland annat berättat mer om Android O och lanserat en betaversion av denna. Sökjätten fortsätter även sin satsning på VR-plattformen Daydream, vilken nu lanseras i en fristående version.

Den nya plattformen kan utnyttjas av tillverkare för att lansera egna VR-headset, där Lenovo och HTC blir de två första att göra detta. Dessa använder Qualcomms Snapdragon VR-plattform och Googles Worldsense, vilket bygger på företagets Tango-plattform för förstärkt verklighet. Denna möjliggör rörelseavkänning utan att behöva använda externa sensorer eller kameror.

Till skillnad från Googles tidigare Daydream-headset kräver dessa ingen dator eller mobiltelefon för att driva dem, utan är helt fristående. Några fler detaljer kring dessa ges inte, men de konceptskisser som visas tyder på att de använder Googles rörelsekontroller för Daydream.

Till en början är det endast Lenovo och HTC som tillkännagivit Daydream-headset, men fler väntas tillkomma senare. Några lanseringsdatum eller pris nämns inte, men enligt Google ska de första enheterna dyka upp i butik mot slutet av året.