Under förra året introducerade Google den senaste versionen av företagets mobila operativsystem Android. Detta fick namnet Android Nougat och sedan en tid tillbaka har det talats om uppföljaren till detta, vilket än så länge går under arbetsnamnet Android O (Oreo? /reds. anm.).

Under årets upplaga av Google I/O berättar sökjätten mer om operativsystemet och lanserar en betaversion som är fri för alla användare att ladda ned. Google berättar att fokus för den nya versionen är vad de kallar för vitals, vilket innebär förbättringar och optimeringar, som bland annat snabbare uppstartstid.

En annan förbättring är batteritid, vilket görs möjligt tack vare att applikationer inte är aktiva i bakgrunden lika länge som i tidigare versioner av Android. När det kommer till applikationer introducerar Google initiativet Google Play Protect, vilket innebär att program som laddas ned från Google Play Store skannas och blockeras om något skadligt upptäcks.

Bland nya funktioner i Android O nämns bland annat ett bild-i-bild-läge där applikationer som Youtube kan köras i ett fristående fönster över andra program. Google introducerar så kallade notisprickar för att visa aktivitet i applikationer, inte helt olikt de röda symboler som används i Apples IOS.

Företaget lanserar även ett nytt initiativ de kallar Android Go, vilket är en mindre resurskrävande version av Android anpassat för billigare telefoner med lägre prestanda. Detta installeras på Android-telefoner med 1 GB primärminne eller mindre, men ska utökas till att fungera på samtliga enheter framöver. Detta kommer även med specialanpassade applikationer, där bland annat Facebook Lite visades under konferensen.

Android O har ännu inget officiellt namn, men det har tidigare talats om att det kommer att kallas Oreo. Operativsystemet väntas lanseras i en skarp version senare under hösten.