Tidigare under året avslutades den långt pågående rättstvisten mellan Zenimax och Oculus, där Zenimax anklagade det Facebook-ägda företaget för att ha stulit teknik och använt denna för att utveckla Oculus Rift. Oculus dömdes och tvingades betala Zenimax motsvarande 4,4 miljarder kronor.

Nu rapporterar Polygon att Zenimax lämnat in en ny stämningsansökan och denna gång är det mot tillverkaren Samsung. Det handlar om Gear VR, företagets VR-headset för mobiltelefoner, vilken Zenimax menar utvecklats med teknik som tillhör dem och att Samsung därmed är skyldiga till upphovsrättsintrång.

De grundar detta på att den tidigare Zenimax-anställde John Carmack var en av de drivande krafterna bakom Gear VR, då produkten bygger på kod och mjukvara som utvecklats av honom och som senare även använts i Oculus Rift. Som bevis på detta lyfter Zenimax fram att produkten beskrivs med frasen "Powered by Oculus".

Samsung anklagas för att ha vetat om detta men ändå fortsatt sälja Gear VR. Zenimax kräver därför skadestånd och en del av Samsungs inkomst från försäljningen av Gear VR, men någon exakt summa nämns inte i sammanhanget. Samsung har ännu inte kommenterat på anklagelserna.