För snart två år sedan lanserade AMD Radeon R9 Fury X, som blev först ut med att introducera HBM-minne för grafikkort. Det är också så länge sedan bolaget släppte ett grafikkort för det yppersta toppsegmentet, då ett medvetet val gjordes att fokusera på mellanklassen med arkitekturen Polaris.

Inom kort äntrar arkitekturen Vega scenen och med det väntas AMD återvända till entusiastsegmentet. Redan i början av året gick bolaget ut med detaljer om Vega och under våren har grafikchefen Raja Koduri även avslöjat att arkitekturens namn ska användas för de kommersiella produkterna – Radeon RX Vega.

Enligt en "mycket pålitlig källa" till Digiworthy planerar AMD släppa tre grafikkort baserade på arkitekturen Vega. Gemensamt för samtliga uppges bli att de ska heta Radeon RX Vega, men med olika tillägg – Nova för flaggskeppet, Eclipse för mellanmodellen och Core som instegsvariant.

AMD

Pris

Nvidia

$699

Geforce GTX 1080 Ti

Radeon RX Vega Nova

$599

Radeon RX Vega Eclipse

$499

Geforce GTX 1080

Radeon RX Vega Core

$399

$379

Geforce GTX 1070

Då Radeon RX Vega kompletterar redan existerande Radeon RX 500-serie lägger sig Core i en högre prestandaklass än Radeon RX 580, som konkurrerar mot Nvidias Geforce GTX 1060. AMD Radeon RX Vega Core ska enligt uppgifterna prestera likvärdigt eller lite bättre än Geforce GTX 1070, vilket sannolikt är varför prislappen anges till 20 dollar högre.

Därefter kommer Radeon RX Vega Eclipse som går upp mot Geforce GTX 1080, som under våren prissänkts från 599 till 499 dollar. Det är också denna prispunkt som AMD:s dito gå in på vilket bör innebära en prislapp på omkring 5 500 kronor inklusive moms i svenska butiker.

Flaggskeppet ska kallas Radeon RX Vega Nova och kontrar Nvidias färska Geforce GTX 1080 Ti, som baseras på grafikkretsen GP102. För denna modell uppges AMD vara något mer aggressivt med det lägre rekommenderade priset 599 dollar, istället för 699 dollar för GTX 1080 Ti.

► Läs alla artiklar om #AMD Vega

Lanseringen av AMD Vega äger rum under årets andra kvartal och av allt att döma inte i maj utan någon gång i juni månad.