Mjukvara och funktioner

Snabbfakta mjukvara

  • DPI 400-12000

  • Uppdateringsfrekvens 125-1000hz

  • 5 profiler

  • RGB-styrning

  • Macron

  • Mouse bindings

Profiler och mouse bindings

Profiler och programmerbara knappar har mer eller mindre blivit standard bland de lite bättre mössen och Roccat Kone Pure Owl-Eye är inget undantag. Det finns fem stycken olika profiler med unika inställningar för bland annat snabbkommandon, programmering av knappar och DPI-inställningar.

Easy shift+

Easy shift+ är ett finare ord för FN-lager. Det går med andra ord att programmera en knapp för att aktivera ett sekundärt lager där andra funktioner/snabbkommandon kan programmeras. Detta verkar vara på väg att bli en trend bland nyare möss, eller så är det jag som råkat få just de modeller som har funktionen på sistone.

Personligen har jag ingen nytta av detta, men kan tänka mig att många MMO-spelare drar nytta av det så det är helt klart en funktion värd att ha tillgänglig.

mjukvara2.JPG

RGB LED

Som nämnt tidigare är Roccat Kone Pure Owl-Eye bestyckad med en ensam RGB-LED i baken. Det finns flera olika effekter, blanda annat blinkande och pulserande. Utöver det kan går det att välja color flow som pulserar mellan olika färger.

Denna funktion är dock allt annat än mjuk, det märks direkt att det inte handlar om några 16,8 miljoner färger, vilket Roccat utlovat. Det handlar snarare om 30 olika färger som "hackar" fram.

Detta märks även när färg ska väljas i RGB-skalan, väljs en färg som inte finns bland de förvalda så försöker mjukvaran plocka den som ligger närmast. Detta verkar inte fungera som det ska heller. När jag valde "mossgrön" i RGB-skalan så översattes det till färgen turkos istället.

mjukvara-rgbskala.jpg

Tämligen värdelös färgkarta.

Sensor

Det finns fem olika DPI-lägen att välja mellan. Dessa byter man mellan genom att trycka på DPI-knapparna precis bakom scrollhjulet. DPI-lägena går mellan 400-12 000 DPI och kan ställas med steg om 100 DPI.

Utöver det finns inställningarna "high" och "low" för lift-off distance. "Low" är musens förinställda läge, där sensorn slutar registrera på ungefär en DVD-skivas höjd. Det finns även en sensitivity-inställning som jag inte riktigt ser meningen med. Ska känsligheten höjas eller sänkas används enligt mig DPI-reglaget, inget annat.

Sist och kanske minst kommer finns Windows egna inställningar för musen. Om sensorn ska läsa 1:1 gäller det att lämna Windows pointer speed på steg nummer sex och inget annat. Med andra ord rekommenderar jag att denna inställning lämnas orörd.

mjukvara1.JPG

Macro

Med hjälp av macro-funktionen kan man spela in valfri sekvens för att senare komma åt den genom ett knapptryck. Det fungerar som det ska och jag ser inga konstigheter här.

Ett roligt tillägg i inställningarna för detta är dock att det finns förvalda kortkommandon för olika spel, vilket helt klart underlättar om man vill göra specifika saker i specifika spel som finns med i listan. En väldigt smart funktion tycker jag.

macros.jpg