Efter att för ett år sedan ha etablerat sig som marknadsledare med arkitekturen Pascal har Nvidia släppt en lång rad grafikkort i Geforce GTX 1000-serien. Så sent som igår kväll tillkännagavs också arkitekturen Volta, som uppges erbjuda hela 40 procent bättre prestanda per förbrukad watt.

Inom en snar framtid anländer AMD:s länge efterlängtade arkitektur Vega, som blir först med att ta minnestekniken HBM2 till konsumentmarknaden och är tänkt att gå upp mot Nvidia i det yppersta prestandasegmentet. Nvidia ser dock inte AMD:s kommande fanbärare som ett större hot.

My assessment is that the competitive position is not going to change.

I samband med Nvidias senaste kvartalsrapport fick VD:n Jen-Hsun Huang frågan om hur situationen på marknaden kan väntas se ut kommande halvåret, till följd av att AMD lanserar sin "nya plattform" för spel. Som svar berättar Huang att hans bedömning är att konkurrensläget inte kommer förändras.

► Läs alla artiklar om #AMD Vega

Lanseringen av arkitekturen Vega äger rum under årets andra kvartal. Med tanke på att AMD ännu inte skickat ut inbjudningar till media pekar det mesta mot att Radeon RX Vega inte släpps förrän senare i juni.