Efter mer än fem år med arkitekturen Bulldozer och vidareutvecklingar gick AMD i mars vidare och över till Zen, som åter satte bolaget på prestandakartan. Detta är dock endast början och framöver är tanken att den nya arkitekturen ska användas i samtliga processorer från AMD.

Nästa steg för konsumenter blir processorfamiljen Raven Ridge, en så kallad APU som ersätter tidigare A-serier med integrerade grafikdelar. Det handlar då om upp till fyra kärnor Zen och integrerad grafik enligt den ännu icke lanserade arkitekturen Vega, som debuterar senare under andra kvartalet.

Nu hittar ett tidigt ingenjörsexemplar (ES) av AMD:s Raven Ridge ut i databasen för prestandatestet Sisoft Sandra. Enligt listningen handlar det om en processor för stationära datorer, någonting som dock kan vara ett avläsningsfel i mjukvaran då ID-numret 2M3001C3T4MF2_33/30_N talar för annat.

Det andra tecknet "M" indikerar att det handlar om en mobil krets. Detta stärks även av kombinationen "C3" som talar för att det är en krets med lägre TDP-värde. Detta då alternativa sammansättningar som "A2" och "BA" används vid 95 W TDP, medan "AU" och "BB" används av AMD-processorer med 65 W TDP.

ID-numret avslöjar också att processorn har fyra kärnor i 3,0 GHz med maximala turboläget 3,3 GHz, där varje kärna har stöd för Simultaneous Multithreading (SMT) för totalt åtta trådar. Vidare till listningen i Sisoft Sandra framgår att kärnorna har sällskap av 512 KB L2-cacheminne vardera och 4 MB delat L3-cacheminne.

► Läs alla artiklar om #AMD Raven Ridge

Avslutningsvis stärks ännu en gång tidigare uppgifter om att Raven Ridge har en grafikdel med 11 beräkningsenheter för totalt 704 streamprocessorer. Nämnvärt är att dessa är klockade till förhållandevis låga 800 MHz, någonting som kan tänkas bli högre då en av huvudnyheterna med Vega är optimeringar för högre frekvenser.

Lanseringen av Raven Ridge beräknas äga rum i slutet av året för bärbara datorer och under första hälften av år 2018 för stationära. Processorfamiljen kommer likt Ryzen 7 och Ryzen 5 tillverkas på Globalfoundries 14-nanometersteknik, och använda sockel AM4 för stationära datorer.