Brilliance BDM4037UW

BDM4037UW_produkt_snett_v.jpg
BDM4037UW_produkt_snett_h.jpg
BDM4037UW_produkt_snett_h_reflex.jpg
BDM4037UW_produkt_baksida_v.jpg

Specifikationer: Philips Brilliance BDM4037UW

Egenskap

Värde

Storlek och format

40 tum (16:9), böjd (3000R)

Upplösning

3 840 × 2 160 px

Paneltyp

VA, 8 bitar+FRC

Ljuskälla

W-LED

Reflexfilter

Blankt

Kontrastförhållande

4 000:1

Specificerad ljusstyrka

300 cd/m2

Faktisk ljusstyrka

60 – 250+ cd/m2 (flimmerfri)

Uppdateringsfrekvens

60 Hz

Adaptiv synk

Nej

Eftersläpsreducering:

Nej

Responstid

4 ms (GtG)

Betraktningsvinklar

178°/178°

Inbyggda högtalare

2 × 5 Watt

Anslutningar

1 st. Displayport
2 st. Displayport
2 st. HDMI
1 st. VGA
4 st. USB 3.0 (hub)
1 st. 3,5 mm ljud in
1 st. 3,5 mm hörlur

Strömförbrukning

Max: 120 W
Typisk: 60 W
Stand-by: 0,5 W
Energiklass: A

Mått, enbart skärm (B×H×D)

909 × 532 × 74 mm

Skärmfot

Djup: ca 247 mm
Höjdjustering: nej
Maximal höjd: fast höjd, 643 mm
Horisontell rotation: nej
Vertikal vinkel/tilt: ca -5° – +10°
Pivot: nej

VESA-fäste

100 × 100

Vikt inkl. stativ

12 kg

Tillverkargaranti

2 år

Lägsta pris

Philips Brilliance BDM4037UW kommer nästan färdigmonterad där allt du behöver skruva dit är en enda skruv på en slank månskäreformad fot. Slank och elegant. Stor men ändå diskret. Det är några spontana omdömen om hur skärmen ser ut på skrivbordet. Framsidan och foten är silvergrå med ramen tolv millimeter bred och något bredare i nedkant. Baksidan är vit och har kontakterna riktade direkt bakåt. Kablarna som följer med är i matchande vitt.

En enda skruv håller stativet på plats

Slank och elegant med 40 tum stor panel och lite mer än 11 kilogram som allt fäster i en enda skruv? Ja, vi har drabbats av detta förut och BDM4037UW är en gungig skärm. Vilket kan bli irriterande om du sitter i en miljö med mycket rörelser som fortplantar sig till ditt bord. Stativet ger endast en begränsad möjlighet till lutning framåt eller bakåt. Det kan inte vridas, snedställas, höjas eller sänkas.

BDM4037UW_kontakter.jpg

En fast och enkel fot är allt det är och det lämnar 10,5 centimeter av luft mellan bord och skärm. Månskäran blockerar ett normalstort tangentbord men du kan lägga tangentbordet ovanpå foten ifall du tillfälligt behöver mer yta.

VESA-fäste finns

Skulle inte det här stativet gunga dig till ro finns ett VESA100-fäste. Värt att tänka på är att merparten av kontakterna sitter direkt under VESA-fästpunkterna och riktade just rakt bakåt. Det kan krocka med stativ som bygger dikt an mot baksidan och därför blockerar kontakterna.

Nu är det inte första gången vi ser en stor skärm med enkelt stativ. Philips är heller inte ensamma om taktiken. Orsaken till att den här typen av stora skärmar har enkla medföljande stativ är att robusta stativ som orkar bära upp 11 kilogram tunga och stora paneler kostar en hel del att tillverka och addera, vilket också skulle synas på prislappen.

BDM4037UW_manskarefotenblockarnyckelbordet.jpg

Foten är tunn men riskerar ändå vara i vägen då det blockerar ett tangentbord.

Det prioriteras helt enkelt så mycket bildpanel som möjligt för pengarna. Tänker man på skärmar som en samling pixlar riskerar värdet ett välkonstruerat och funktionellt stativ bli något man missar vid simpel prisjämförelse. Allt man ser är en skärm med samma specifikationer och tusenlappar högre pris. Så tillverkarna är inte dummare än att de håller tillbaka på stativets kvalitet.

Skärmen har inbyggda högtalare och de är på från början med som väntat en klockradioliknande ljudupplevelse. Kan duga för podcast-lyssnande ifall det är ljusa och klara röster.

En enda knapp gör allt

Menysystemet styrs av en joystickknapp på höger baksida. Joystickknappen åt höger och du öppnar upp Philips menysystem som är bekant sedan flera år tillbaka. På gott och ont. För menysystemet är inte värdigt skärmen och dess 4K-upplösning. Här är det kantigt uppskalad och lågupplöst text som tar enorm plats på skärmen.

Drar du nedåt får du ingångsväljare för ljud (men inte för bild) ifall du vill använda de inbyggda högtalarna eller köra ljudet genom skärmen av någon outgrundlig anledning. Åt vänster och du får tillgång till olika (oviktiga) bildlägen vilka vi tar upp i avsnittet om färgkvalitet längre fram.

BDM4037UW_input_menu.jpg

Ingångsväljaren tar plats i den vanliga menyn istället för att vara ett snabbval. Dessutom ligger anslutningarna i fel prioritetsordning.

Drar du joystickknappen uppåt möts du av Philips bild-i-bild-funktion där du kan få två eller fyra ingångar att samsas på skärmen. Rent funktionellt kan BDM4037UW agera som fyra stycken 1 920 × 1 080-skärmar. Med fem ingångar för bild går det att samla mycket information från olika källor på en och samma yta.

BDM4037UW_menu.jpg

De vanligaste bildinställningarna ligger en bit ned i menyerna.

Här saknas det en viktig detalj. Var väljer vi bildingång? Det sker i de vanliga menyerna, knappen åt höger och ytterligare navigering. Här hade en smartare och snabbare väg vore att ersätta den överflödiga funktionen för att snabbt välja ljudkälla. Då hade man också snabbare nåt de viktigare inställningarna i vanliga menyn. Till exempel Brightness-reglaget.

Strömförsörjningen sker via mussepiggkontakt direkt i baksidan. Medföljande strömkabel är också vit.