Hösten 2014 introducerade Intel sin 14-nanometersteknik med Broadwell, som senare ersattes av Skylake och nu senast Kaby Lake. Även om 10 nanometer vilar vid horisonten kommer Intel återigen blåsa liv i sin långlivade teknik, som dock får optimeringar för högre prestanda och lägre strömförbrukning – 14nm++.

Nu hittar de första detaljerna kring en av dessa processorer, som ingår i åttonde generationens Core, ut på webben. Det handlar om Intel Core i7-8650U som figurerar i prestandatestet Gfxbench. Flera rapporter gör gällande att den tillhör en hitintills okänd processorfamilj vid namn Kaby Lake Refresh, men troligtvis handlar det snarare om Coffee Lake.

Förutom att siffran "8" avslöjar generation Intel Core i7-8650U förtäljer suffixet U att det är en energieffektiv modell väl lämpad ultratunna bärbara datorer. Samtidigt framgår att den integrerad grafikdelen heter Intel HD Graphics 620, vilket är samma benämning som används i Kaby Lake. Någonting som talar för inte alltför stora nyheter på grafikfronten.

Mest intressant är ett värde som anges på infosidan hos Gfxbench. Medan tidigare Intel-processorer med två kärnor och flertrådstekniken Hyperthreading har "4" under CL_DEVICE_MAX_COMPUTE_UNITS är värdet "8" för Core i7-8650U, vilket bör betyda fyra kärnor med Hyperthreading för totalt åtta trådar. Till detta hör en basfrekvens på 1,9 GHz med ett ännu icke känt turboläge.

En av de stora nyheterna med Coffee Lake är just att Intel släpper fyra kärnor för den energieffektiva U-serien, som traditionellt haft TDP-värden på 15 till 28 W. Det här möjliggör i teorin för partnertillverkare att släppa datorer i samma formfaktor som Ultrabook eller Microsoft Surface Pro med dubblerat antal kärnor och mycket högre prestanda än idag.

Åttonde generationens Intel Core-processorer lanseras under årets andra hälft.