Test: Prestanda vid överklockning

Med uppskruvade klockfrekvenser har det blivit dags att koppla prestandasiffror till överklockningsäventyret. Nedan bjuds det på resultat från syntetiska 3DMark Fire Strike och samtliga speltitlar. Det hela rundas av med effektmätningar av de överklockade korten tillsammans med referenser.

I vanlig ordning är långköraren Futuremark Fire Strike från 3DMark med, där samtliga överklockade grafikkort hamnar nästintill bredvid varandra. Skillnaden mellan Asus GTX 1080 Ti ROG Strix i toppen och Aorus GTX 1080 Ti Extreme Edition längst ned i överklockat läge är drygt två procent. Ställt mot originalfrekvenserna tjänar korten drygt 4-5 procent i prestanda, beroende på modell.

Vidare till spelprestanda är det inga enorma skillnader sett till prestandavinst. Samtliga kort är redan otroligt snabba i originalutförande och det överklockade läget ger som högst 6 FPS i prestandavinst, medan vissa titlar som Rise of The Tomb Raider knappt ger någon förbättring överhuvudtaget.

Med ökad strömbudget och högre frekvenser går även strömåtgången upp, vissa mer än andra. Modellerna från Asus och MSI hamnar på samma nivå i sina ursprungliga nivåer, vilka nu har ökat till 440 respektive 445 Watt i medelvärde. Längst ner i tabellen hittas Aorus GTX 1080 Ti Extreme Edition med 470 Watt som medelvärde - 50 Watt upp från orginalvärdet, samtidigt som prestandan är nästintill identisk till de andra deltagarna med lägre förbrukning.