Volymer, migrering och räddning

Många som köper en NAS börjar med en variant på två hårddiskar, något som enkelt går att gömma hemma och ändå kan hanteras enkelt via ett nätverk som alla datorer kommer åt. Det går också att slippa ha arbetshästen på dygnet runt med alla fläktar och annat som genererar ljud.

Det kommer dock ofta en tid när den där första NAS-enheten inte räcker till längre, eller helt enkelt behöver förnyas. Ibland kan det fungera att behålla den gamla som en enkel backup för familjens foton, men det kan också vara ett alternativ att flytta över de gamla hårddiskarna till den nya enheten.

putty mdstat lågt.png

Att flytta över diskarna går jättebra om den gamla NAS-enheten också är från Synology, eftersom samma mjukvara måste finnas på bägge diskar. Då sker uppgraderingen utan problem.

Om valet är att göra om den gamla RAID 1-lösningen till en RAID 5 på fyra diskar går detta också bra. Dock har Synology satt en begränsning på hastigheten till 10 MB/s. Detta är en inställning som ej går att ändra för vanliga användare, det krävs att användaren ansluter till NAS-enheten via SSH och ändrar det manuellt i filerna som styr konverteringen.

Det är dock en simpel ändring att genomföra, vilket gör det lite extra retsamt att inställningen inte finns för vanliga användare.

Inloggning till SSH

putty_2017-05-15_10-46-27.png

Det första som behövs göras är att ladda ned ett program som kan använda SSH, förslagsvis mjukvaran Putty. Synology har varit smarta nog att blockera inloggning via root då detta är en stor säkerhetsrisk annars, speciellt om SSH är öppen mot internet.

Detta gör att användaren måste logga in med ett konto som är med i administratörsgruppen. Endast de har möjlighet att logga in som root. För att se vilka konton som fungerar går det att gå in i enhetens kontrollpanel och sedan menyvalet Användare.

  1. När du väl är inloggad via SSH, hoppa in i root med hjälp av sudo -i

  2. För att sedan öka hastigheten på konverteringen ersätt värdet i /proc/sys/dev/raid/speed_limit_min. Enklast görs detta med
    echo 80000 > /proc/sys/dev/raid/speed_limit_min
    Högre värde medför större belastning på hårddisk och NAS-enhet, men proceduren går avsevärt snabbare. Som standard är det på 10000, vilket direkt översätts till KB/s.

  3. För att sedan bekräfta vad som står i filen är det enkelt att ta fram med kommandot cat följt av filen i fråga.
    cat /proc/sys/dev/raid/speed_limit_min

  4. För att sedan se hur stor förändring har skett går det också att ta fram med cat
    cat /proc/mdstat

putty mdstat hög.png

Nu är migreringen nere i några timmar istället för några dagar. Om det finns intresse går det att grotta ner sig i fler inställningar och optimera processen ytterligare, men denna ändringen är ändå relativt enkel med stor effekt. Värt att notera är att alla inställningar som när det kommer till hastighet är tillfälliga om de ändras i /proc/sys/dev/raid/ och de återställs vid nästa omstart.

Htop

htop high load.png

En av mina favoritmjukvaror till Linux finns installerat från början och är en enkel systemövervakare som visas via terminalen. Jag tycker den är mer detaljerad och samtidigt tydligare än vad som ges via det vanliga gränssnittet, vilket gör det lite extra kul att det finns med från början.

DSM är baserat på någon form av Linux-distribution, men programmet htop brukar enligt mina erfarenheter inte finnas förinstallerat.