Disk Station Manager 6.1

För att kunna knyta samman hårdvaran med övriga program krävs ett bra operativsystem. I detta fallet baseras helheten på Linux och är således relativt snabbt och lättdrivet. För Synology är detta ingen nyhet; den senaste versionen är uppe i 6.1 och har därför de flesta önskvärda funktionerna för att övervaka och styra sin NAS-enhet.

desktop.png

Automatisk på/avstängning

På grund av ljudnivån kan det vara besvärligt att ha en NAS nära sovrummet. Om så är fallet kan schemalagda tider för drift vara lösningen. Som test lade jag ett schema vid 22:16 för avstängning och start vid 07:12, vilket fungerar alldeles utmärkt för mig.

I mitt fall startade NAS-enheten upp med hårddiskarna i viloläge vilket gör den nåbar via webbgränssnittet och för andra program, men fläktarna körs i lägre hastighet och diskarna står still. Vid normal användning kommer ens NAS att försättas i viloläge efter 20 minuter, men så fort man börjar använda enheten vaknar den upp.

Mobiler och appar

NAS-enhetens inställningar går att nå via en mobilanpassad hemsida. Dock är alternativen för inställningarna så pass begränsade att det inte fyller en större funktion. Det finns även en webbsida för att hantera inställningar som även den är svåranvänd på grund av sega laddningstider.

Synology har heller ingen mobilapplikation för att hantera inställningar. Dock finns det gott om applikation för deras olika program för att hantera film, musik eller andra filer.

bred mobil.png

Hitta mig

Det finns dock lite mer udda funktioner som jag inte riktigt förväntade mig att hitta i en så pass permanent enhet som en NAS. Precis som på många mobiltelefoner så finns det en funktion för att hitta enheten om den är borttappad. Dock använder den sig inte av GPS, utan den fungerar väldigt likt mer välkända varianter genom att låta enheten pipa högljutt tills användaren har hittat enheten.

Hur relevant och användbart det är för en NAS är svårt att säga. Jag har tyvärr inte ett tillräckligt stort hem för att glömma bort vilken garderob den står och surrar i, men kan vara jag som har för lite nätverkslagring att hålla reda på.

Pipljudet den ger av är samma som används om något är fel på volymen eller när enheten startar upp. Det är inget högt ljud, men heller inget som passar bra i en vardagsrumsmiljö. Som tur är går det att stänga av via inställningarna.

EZ-internet

Detta är inte ett dåligt namn på en webbläsare utan automatiska inställningar av din router för olika nätverkstjänster. Den löser port forward för t.ex. fjärråtkomst eller SSH utan att man behöver gå in i routerns mörka vrå och bråka med menyerna där.