Adata Ultimate SU900

Specifikationer

Egenskap

Värde

Kapacitet

256 GB

Kontroller

Silicon Motion SM2258

Minnesteknik

3D MLC NAND

Gränssnitt

Sata III (6 Gb/s)

DRAM Cache

Ja, okänd storlek

Psudo-SLC Cache

Ja

TCG opal kryptering

Nej

Garantitid

5 år

MTBF

2 000 000 timmar

Lägsta pris

Adata Ultimate SU900

Enheten i sig är en bekant historia, likt många andra SSD-enheter finns det inte mycket att prata om när det kommer till det yttre.

Adata SU900 16 front.jpg

Enheten pryds av en kolibri i regnbågsfärger.

Adata SU900 19 back.jpg

Baksidan är ungefär så upphetsande som man kan förvänta sig av en lagringsenhet.

Enheten som är 7 mm tjock passar således i princip alla laptops som tar emot 2,5-tums SATA-enheter. I förpackningen följer även en plastdistans med som höjer tjockleken till 9 mm, samt en adapter till 3,5-tum för montering i datorer utan dedikerade platser för 2,5-tumsenheter.

Adata SU900 20 SATA.jpg

SATA-porten känns igen. Ännu är det utan nostalgikänsla.

Gränssnittet är SATA III med en bandbredd på 6 Gbps.

Insidan

Under huven finner vi inte mindre än åtta stycken 256 Gb-minneskretsar från Microns 3D MLC NAND. Dessa drivs med den fyrkanaliga kontrollern SM2258 från Silicon Motion som känns igen från andra lagringsenheter, som bland annat Intels SSD 540.

En av de stora fördelarna som trycks på i marknadsföringsmaterialet med denna kontroller är att den har stöd för felkodskorrigering (eng. ECC). Hur exakt denna felkorrigering går till framgår inte riktigt. Min misstanke är att man kan använda en billigare och lite sämre NAND och få samma felsäkerhetsresultat, jämfört med en kontroller som saknar detta och har bättre NAND.