Sedan 2013 har Samsung använt det Linux-baserade operativsystemet Tizen i ett flertal av företagets produkter, med allt från tv-apparater till mobiltelefoner. Detta började som ett öppet källkodsprojekt och det är idag endast Samsung som aktivt utvecklar det, där den senaste versionen släpptes sent under förra året.

Nästa version väntas släppas inom kort tillsammans med Samsungs kommande telefonmodell Z4, vilken blir den första att använda Tizen 3.0. Denna kommer med en rad förbättringar och nya funktioner, som stöd för grafikgränssnittet Vulkan och 64-bitars ARM- och Intel-processorer.

Då Samsungs Z-serie av telefoner är av de billigare slaget är det inte säkert att Z4 får stöd för alla nya funktioner. Enligt Samsung själva har de som mål att totalt tio miljoner smarta telefoner ska använda Tizen innan slutet av året.

Tizen har på senare tid mötts av mycket kritik, då främst för de säkerhetsbrister som mjukvaran har. I ändringslistan för version 3.0 nämns att justeringar gjorts av operativsystemet på kernel-nivå, vilket kan tänkas åtgärda en del av dessa.

Källa: The Verge