Strömmat material via webben har växt kraftigt de senaste åren, med ett flertal tjänster som startats upp. Många av dessa är lagliga alternativ, där användarna betalar för att få tillgång till ett bibliotek av innehåll, men det finns även så kallade piratströmmar där upphovsrättsskyddat material finns tillgängligt gratis.

Dessa har länge ansetts vara en juridisk gråzon, men nu fastställer EU-domstolen att det är olagligt att ta del av strömmat material via dessa tjänster. Tidigare har det endast varit olagligt att ladda ned material från webbplatsen, men detta ändras nu i och med den nya domen.

Det här är ytterligare en pusselbit i vårt arbete att värna upphovsrätten, som kommer att bidra till att fler väljer lagliga alternativ.

Enligt Margareta Ternell på Patent- och registreringsverket (PRV) tolkar de EU:s dom som att de som tar del av piratströmmad video samtidigt upprättar en olaglig framställning av materialet.

Hon menar även att detta är en viktig del i arbetet med att få fler att välja lagliga tjänster. Det är även en stor vinst för tv- och filmbranschen som länge arbetat för att få bort dessa. Det är i dagsläget oklart när och hur den nya domen kommer appliceras i Sverige.