Efter åratal av kräftgång är AMD med besked tillbaka i prestandasegmentet med sin nya arkitektur Zen, som i processorfamiljen Ryzen prisats för att ge överlägsen flertrådad prestanda för pengarna. Än så länge har Intel, som i åratal fått härja helt ostört, inte kontrat AMD:s återkomst.

Nu rapporterar Digitimes att Intel inte ligger på latsidan, utan i det dolda arbetar på att tidigarelägga lanseringarna av Skylake-X och Kaby Lake-X för den nya sockeln LGA 2066 samt Coffee Lake för redan befintliga LGA 1151. Enligt branschtidningen kommer uppgifterna från taiwanesiska datortillverkare.

Intel Skylake-X efterträder Broadwell-E och kommer lanseras i modeller med 10, 8 och 6 kärnor med 140 W TDP, medan Kaby Lake-X har endast fyra kärnor på 112 W och ska nyttja samma sockel. Processorerna tillsammans med LGA 2066 och styrkretsen X299 utgör den helt nya plattformen Basin Falls.

Rapporten gör gällande att Basin Falls ska lanseras under årets E3-spelmässa, som pågår den 13–15 juni och lanseras skarpt senare samma månad. Det här skulle innebära att lanseringen av Skylake-X och Kaby Lake-X förflyttas med ett helt kvartal jämfört med tidigare uppgifter och läckta produktplaner.

Processorfamiljen Coffee Lake blir första gången Intel tar sex kärnor till den breda massan och det har tidigare talats om en lansering till slutet av året eller början av 2018. Nu uppges bolaget istället planera släppa Coffee Lake till augusti månad, där upplåsta K-märkta modeller är först ut att äntra scenen.

Processorfamiljen ska likt Skylake och Kaby Lake använda sockel LGA 1151, men får sällskap av 300-serien styrkretsar. Här ska Intel först släppa fulla Z370, medan instegsvarianter ska hålla den ursprungliga tidsplanen och släppas till slutet av 2017 eller början av 2018.

På andra planhalvan har det länge ryktats om att AMD inte är färdiga med Ryzen, utan planerar en 16-kärnig modell med styrkretsen X399 och en annan sockel än AM4. Nämnvärt är dock att detta inte nödvändigtvis kommer riktas mot entusiaster, utan kan vara en dyrare plattform avsedd arbetsstationer.