Färgåtergivning

I fråga om ren färgåtergivning är AOC AG352UCG helt okej och ligger på en rimlig nivå som duger för allroundbruk. Bilden är märkbart blekare än den borde vara och det hela har sin förklaring i fabriksinställningarna. Det korta svaret på en annars lång genomgång är att du behöver aktivera Gamma3-läget för bästa bild. Fast även då är bilden fortfarande för ljus och detta även betraktad rakt framifrån.

aoc_ag352ucg_matning_gamma3.png

AG352UCG:s beteende att lyfta skuggtoner syns tydligt i mätningen. Skärmen adderar också en blå nyans i de djupaste skuggorna.

aoc_ag352ucg_matning_vinkel.png

Nyanseringen av skuggtoner ändras direkt när vi flyttar oss lite åt sidan. Detta är förändringen i vinkel mot kortsidorna från en halv meters avstånd.

En sak vi ganska omgående reagerar över är uppljusade skuggtoner. Svart sitter där det ska men alla nyanser ovanför svart är ganska ordentligt mycket ljusare än de borde. Bilden så att säga flyter ovanpå svärtan och dessutom är skuggtoner mörkblå vad som vi bara kan beskriva som ”skimrande”. Detta är förmodligen en kombination av tonkurva och hur reflexfiltret inverkar.

Blåskimrande skuggtoner största problemet

Den här skimrande blåtonen i skuggor kommer VA-panelen förstärkas så fort du inte har ögonen i rät vinkel mot panelen. Med extra bred panel blir det därför en annan tonsättning av skuggnyanser baserat på om det vi ser är i mitten av av panelen eller närmare kortsidan där nyanserna blir ljusare.

aoc_ag352ucg_grayscale_rakt.jpg

Rakt framifrån är ”blåskimret” inte lika tydligt. Naturligtvis är det omöjligt att hålla en rak vinkel mot en så bred skärm vid ett skrivbord. Klicka på bilden för att tydligare se skillnaderna.

aoc_ag352ucg_grayscale_mild_vinkel.jpg

Vad som händer i vinkel är att en allt ljusare nyans av blått träder in i skuggor, samt en liten skiftning mot grönt. Bilden så att säga ”flyter” ovanpå svärtan. Detta blir allt tydligare mot skärmens kortsidor.

Allt detta är sådant som kommer att synas och märkas vid vanlig användning. Det märks i spel hur det kontrastintryck man är van vid, trots annan skärm med ljusare svärta, ändå blir lite blek och med märkliga skuggtoner. Det märks när man tittar på film såväl som spelar spel att djupkänslan i ett välproducerad foto eller grafik plattas till.

Svaren på problem med tonkurvan brukar ofta finnas i gamma-inställningar och det finns tre olika Gamma-lägen där läge 3 ger den djupare, mörkare tonkurvan. Men det hjälper inte mot de mindre önskvärda skuggtonerna och ”skimret”. Fast Gamma3 är ändå det läge som hjälper allra mest. Detta rätar även till mättnad och toning hos färgnyanser.

aoc_ag352ucg_CC_kartong.jpg

Direkt ur kartong har färger inte rätt mättnad, de är blekare än de borde. Klicka på bilden och låt båda mätningarna laddas så syns förändringen tydligare.

aoc_ag352ucg_CC_gamma3.jpg

Med Gamma3-läget får vi inte bara en mer rimlig tonkurva, vi får också en bättre nyansering och mättnaden återställs. Prickarna är hur färgen mäter och fyrkanterna är målet, hur de borde mäta. Klicka för bättre tydlighet.

Bortsett från hanteringen av skuggtoner är färgåtergivningen i fråga om rena nyanser och standardiserade kontrollnyanser likt Color Checker inte alls helt åt skogen. Återigen ska vi sätta skärmen i perspektiv där TN-skärmar generellt lyckas sämre och IPS-baserad teknik i motsvarande kvalitetsklass lyckas bättre.

Några övriga reglage eller inställning som påverkar färgerna i någon riktning finns inte. Vad du ser är det du får ta. Här räknas AOC AG352UCG som rimligt bra i fråga om att sätta färgnyanser men samtidigt då direkt problematisk kring skuggtoner.