Vinklar och reflexer

Reflexbehandlingen är typiskt matt som hör hemma på en kontorsskärm. Det är en ganska stark reflexdämpning och bilden nedan överdriver reflexen från ett dagsljusfönster. En förklaring är att kamera och optik förhåller sig till polarisering av ljus på ett sätt som våra ögon inte gör.

Det matta filtret är mycket effektivt men också till priset av att vi får en svag struktur över bilden. Och i ett ljust rum lägger sig omgivningsljuset som en hinna över svärtan.

aoc_ag352ucg_reflex.jpg

Fönsterreflexen till vänster överdrivs av kameran. AOC AG352UCG har ett mycket effektivt reflexfilter på gott och ont.

Panelen är uniform till den grad att vi inte kan upptäcka några störande avvikelser annat än de som handlar om hur skärmen beter sig i vinklar. Blödningar kan anas i kanter när vi kör för hög ljusstyrka i ett mörkt rum. Till exempel fabriksinställningen som är väldigt ljusstark.

1 900:1 i panelkontrast

Panelkontrasten på cirka 1900:1 räcker för att ge ett tydligt intryck av svärta men det kräver också att du anpassar belysningen efter rummet. Annars är det en lysande blåsvart som möter dig.

Som kontrastförhållande betraktat är detta ändå bättre än en skärmar baserade på TN- eller IPS-teknik där man kan räkna med 900:1 – 1 200:1 i kontrastförhållande. Men det finns också VA-paneler som i högre grad kan släcka ned sitt eget ljus med nivåer om 5 000:1 i kontrastförhållande. Där ligger AG352UCG alltså i underkanten för att vara VA-teknik.

Förhållandet mellan Brightness-reglaget och ljusstyrkan är som följer:

Brightness

Ljusstyrka

100

350 nits

90 (förval)

330 nits

46

200 nits

23

120 nits

12

80 nits

0

28 nits

Bakgrundsbelysningen är flimmerfri.

Ännu en gång kan vi konstatera att förinställningen är alldeles för ljusstark. Till och med för stark för kontoret med vårsolen in genom fönstret. I ett mörkt rum med mysbelysning vill du sällan över 120 nits.

Halverad kontrast mot kortsidorna

Vinklar vi mätaren så att den följer ungefär den linje dina ögon har på en halv meters avstånd till kortsidorna händer det väldigt mycket med bilden.

Kontrastförhållandet halveras till 950:1 och vitbalansen blir överlag mer grön. Framför allt påverkas tonkurvan och det blir en tydlig uppljusning av bilden. Även mättnaden i färger minskar och det blir mer gråblask på alla punkter. Vi går igenom skillnaden mer i nästa avsnitt hur färgerna beter sig i vinkel.

AG352QCX_FTR-KV.png

Vi ser ingen utmärkande posterisering eller bandning i graderingar som tyder på bristande nyanshantering. Dock kan vi ana en svag rutnätsstruktur, särskilt i mörka nyanser, som kan tyda på att panelen använder någon form av halvtonsmönster, dither, för att kunna adressera 8-bitar. Men det skulle också kunna vara panelstruktur och/eller reflexfilter som inverkar på bilden.

Där inte alltid helt lätt att avgöra vad man exakt observerar. Oavsett vad upplevs skärmen som aningens ”beslöjad”.

Mittemellan TN- och IPS-teknik

Allt detta ska givetvis sättas i perspektiv till andra skärmar och särskilt då TN-baserade skärmar där vi ser liknande fenomen betydligt oftare och tydligare. Där är det också väldiga skiftningar över ytan baserat på vinkel.

aoc_ag352ucg_etikett.jpg

Bättre IPS-baserade paneler i samma vinkel tappar endast något i kontrastförhållande medan vitbalans och färger är så gott som desamma. En TN-panel å sin sida tappar såväl kontrast som färger och kanske drabbas av värre fenomen i samma vinkel där VA-panelen hos AG352UCG faktiskt ändå fungerar.

AG352UCG har en panel med egenskaper som placerar sig någonstans i mitten på denna skala mellan TN- och IPS-teknik.