Latens och eftersläp

Med kamerametoden når vi fram till att latensen, input lag, är under 10 millisekunder och vi kan ana att panelen i en del fall reagerar bara någon millisekund efter bildrörsskärmen.

Precisionen i den här metoden är knappast perfekt men ger en god fingervisning om nivån av latenstider. Det är en spelskärm och ingen extra lång fördröjning föreligger. Via HDMI och Leo Bodnar Input Lag-tester, som kör 1080p/60 mäter vi en latens om 15 ms.

aoc_ag352ucg_response.jpg

Eftersläp är skärmens svaga sida för att vara en spelskärm. Det finns i grunden två Overdrive-lägen som är intressanta där Light, Weak och Off ger snarlika nivåer av typiskt eftersläp.

Med ”typiskt” eftersläp menas nivåer i klass med en normal allround- och 60 Hz-kapabel skärm. Någon större skillnad mellan dessa tre lägen är det inte. Är du van med den typen av skärm sedan tidigare är det troligtvis Light-läget som passar dig bäst.

Eftersläp eller skuggor

Kör vi Strong eller Medium försvinner eftersläpen men ersätts istället av en overdrive-skugga vilken som synligast med ljusa objekt mot en mörk bakgrund. Medvit text på svart bakgrunduppstår en svart svans eller skugga runt det som rör sig.

Med Strong blir detta väldigt tydligt och direkt störande i spel. På Medium minskar tydligheten i skuggan men det är likväl fullt synliga mörka skuggor efter ljusa objekt.

aoc_ag352ucg_skuggor.jpg

Exempel på ovedrive-skuggor och dessa slipper man med Light-läget. I videon cirka 2:30 in syns rörlig bild på detta.

AG352UCG lyckas alltså få bort ett allmänt släpande på Medium-läget till priset av att skuggorna i vissa situationer blir väldigt framträdande. Nu inträffar detta inte i alla lägen och under alla omständigheter. Svart text på vit bakgrund är till exempel inga problem alls, något som många TN-baserade spelskärmar ofta kan ha problem med.

Slutsatsen är alltså att du kör Light-läget för ett typiskt ”60 Hz-beteende” av eftersläp. Ifall du vill minska eftersläpen och kan leva med att det uppstår skuggor i vissa lägen är det Medium-läget som gäller. Är däremot eftersläp eller skuggor det du stör dig allra mest på hos skärmar är AOC AG352UCG förmodligen inte riktigt produkt för dig.

Flimmerfilmer

Det förekommer en del rapporter om att AG352UCG ska flimra när man kör G-Sync. Vi lyckades inte framkalla några sådana problem och de Youtube-klipp och forumbeskrivningar som finns kring detta pekar också på att det är grafikkortet som är problematiskt. Detta eftersom flimmer endast inträffar i vissa nyanser, ett fenomen som normalt inte orsakas av en skärm.

AG352QCG_info.png

När vi inte kunde reproducera problemet är det också lite oklart vad som orsakar fenomenet. Att det uppstår med G-Sync igång kan handla om att skärmar överlag tenderar att bli mer flimrande i låga frekvenser. Det kan också röra sig om drivrutiner och/eller specifika spel i kombination med vissa kretsuppsättningar och grafikkretsar.

Vi körde med ett Titan X Pascal och höll oss runt 80-100 FPS/Hz i de flesta situationer och lägen med Ultra eller Very High-kvalitet. Inte ens när vi tvingade ned frekvenserna till 40 – 50 FPS/Hz med hjälp av AA-funktioner och liknande lyckades vi återskapa det flimmer som rapporterats.