Den 7 april skedde ett attentat i centrala Stockholm, där många oroliga invånare upplevde problem med mobilnätet. Kort därefter detta meddelade myndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) att stora delar av mobiltelefontrafiken slogs ut, då detta utsattes för ovanligt mycket aktivitet.

Nu berättar Post- och telestyrelsen för Sveriges Radio att de planerar att utreda detta och kartlägga orsakerna. Enligt Staffan Lindmark på PTS är det extra viktigt att kommunikationen fungerar i krissituationer när människor vill ta kontakt med varandra, något som många inte kunde då nätet överbelastades.

– Vi märkte att datatrafiken hölls sig uppe och var stabil under hela tiden. Eftersom allt mer trafik sker via data, även röstsamtal som går över Internet så att säga, så gör det att fler röstsamtal kan få plats samtidigt.

Samtidigt kunde PTS konstatera att samtal och meddelanden över 4G och Wifi höll sig stabilt under hela perioden. Både Telia och Tre har sedan tidigare börjat erbjuda röstsamtal över 4G-nätet och Wifi och Lindmark menar att detta troligen kommer bli vanligare i framtiden.