Varje ny generation processorer från Intel har sällskap av en ny serie styrkretsar, vilka får utökad funktionalitet. I samband med lanseringen av Kaby Lake släpptes 200-serien styrkretsar med stöd för fler expansionsmöjligheter och framförallt Intels minnesteknik Optane för cachelagring.

Nästa generation för skrivbordsanvändare heter Coffee Lake, som likt Kaby Lake och dess föregångare Skylake ska använda sockel LGA 1151. Den stora nyheten här blir att Intel tar sexkärniga processorer till de stora massorna, något som kan ses som bolagets första riktiga kontring till AMD Ryzen.

Till Coffee Lake hör 300-serien styrkretsar, som enligt en rapport från Benchlife blir mycket lik 200-serien för Kaby Lake. Det finns dock två stora skillnader, där de första sex av de tio USB 3.0 (5 Gbps) som finns i 200-serien även kan konfigureras till USB 3.1 (10 Gbps) med 300-serien.

Den andra är att styrkretsarna blir först ut med inbyggt trådlöst nätverk i form av 802.11ac i Gigabit-klassen och Bluetooth. Nämnvärt är att det inte nödvändigtvis innebär att samtliga moderkort med 300-serien styrkretsar begåvas med detta, då det likt exempelvis Intels integrerade lösning för trådat nätverk kan tillkomma en licensavgift för att använda tekniken.

En annan detalj som framgår är att Intel kommunicerat till moderkortstillverkare att de planerar sex styrkretsar i serien: Z370, H370, B350, H310, Q370 och Q350. Antalet modeller är dock inte satt i sten och kan ändras beroende på feedback från partnertillverkare.

Lanseringen av Intel Coffee Lake väntas äga rum till slutet av året eller under första kvartalet 2018. Processorfamiljen ska likt Broadwell, Skylake och Kaby Lake tillverkas på 14 nanometer, medan Cannonlake på 10 nanometer inledningsvis blir exklusivt riktad mot bärbara datorer.