Sammanfattning

De första modellerna i AMD Radeon RX 500-serien innebär inte någon revolution. Snarast handlar det om en evolution från fjolårets RX 400-serie, där en marginellt förfinad grafikprocessor klarar av att hantera högre klockfrekvenser.

Resultatet är en generell prestandaförbättring över hela brädet. Knuffen räcker till för att lyfta Radeon RX 580 till paritet med Geforce GTX 1060 6 GB i DirectX 11, och förbi i DirectX 12. För Radeon RX 570 handlar det om siffror som ibland närmar sig fjolårets RX 480, speciellt i överklockat utförande.

Radeon_RX_500-15.jpg

Baksidan är framför allt högre effektuttag, både ställt mot Radeon RX 480 samt RX 470 och Geforce GTX 1060. Speciellt i kamp med sistnämnda handlar det om stora skillnader, där resultatet rent konkret är extra värme som måste hanteras i datorlådan. Det innebär framför allt något att fundera över till kompakta byggen med begränsat luftflöde.

I slutänden bjuder Radeon RX 580 och RX 570 på få nyheter. Lanseringen handlar mycket om att ersätta nuvarande RX 400-varianter med bättre presterande modeller i segmentet, där de äldre korten sakta men säkert kommer försvinna från lagerhyllorna.

Huruvida RX 500-serien är ett bra köp är mycket upp till var och en. Modellerna är i stort prissatta ungefär som motsvarande Geforce-varianter, och då prestandan är mellan tummen och pekfingret lika landar det på personliga preferenser – effektivitet eller DirectX 12, Relive eller Geforce Experience och så vidare.

Samtidigt finns även betydligt snabbare Geforce GTX 1070 för bara några hundralappar extra, och den som är uppmärksam kan garanterat göra fynd på utgående Radeon RX 480-modeller. Som vanligt finns alltså inga raka svar, och helt ärligt – det är ju nästan roligast.

Sapphire Radeon RX 580 Nitro+

Radeon_RX_500-2.jpg

Efter ett snedsteg med Radeon RX 480 i Nitro-familjen är RX 580-varianten bättre. Trots ökat effektuttag och mer prestanda handlar det om lägre ljudnivå – dock fortsatt långt från toppskiktet.

Prestandamässigt handlar det om paritet med Geforce GTX 1060 6 GB för DirectX 11 och ett övertag i DirectX 12, där vinnaren främst kröns av personliga preferenser. Det gäller även prislappen, som egentligen varken är på tok för hög eller nämnvärt låg – i alla fall inte ställt mot motsvarande GTX 1060-varianter.

Sammanfattningsvis är Sapphire RX 580 Nitro+ ett bra grafikkort för den som är på jakt efter senaste generationens Radeon. Mer liberala köpsugna kan dock vidga vyerna till bland annat Geforce GTX 1070 eller utgående Radeon RX 480.

Sapphire RX 580 Nitro+ ger bra prestanda i klassen.

Fördelar

  • Utmärkt prestanda för klassen

  • Starkt i DirectX 12

  • Fabriksöverklockat

  • Flexibla bildutgångar

Nackdelar

  • Hög ljudnivå

  • Högt effektuttag

  • Begränsad överklockning för testexemplaret

Pris vid publicering: 3 100 kronor
Lägsta pris:

Powercolor Radeon RX 570 Red Devil

Radeon_RX_500-9.jpg

Powercolor kommer till festen med Red Devil, där tre fläktar ska hålla värmen i schack och öronen glada. Resultatet är dock tveksamt, med högre ljudnivå än Sapphires modell – trots lägre effektåtgång.

På prestandafronten handlar det om ett skutt över referensvarianten, och en nivå mer eller mindre som fjolårets Radeon RX 480 i vaniljvariant. Det betyder i samma region som referensklockat Geforce GTX 1060 3 GB vid DirectX 11, och uppåt GTX 1060 6 GB vid DirectX 12. Här ligger också prislappen – mitt i havet av modeller strax över 2 000 kronor.

Totalt sett är det inget som sticker ut med Powercolors kort. Kylaren övertygar inte, och prestandan går att plocka hem med andra alternativ. Det handlar egentligen inte om en dålig modell, men andra val i klassen ger mer för pengarna.

Fördelar

  • Bra prestanda för klassen

  • Starkt i DirectX 12

  • Fabriksöverklockat

Nackdelar

  • Hög ljudnivå

  • Högt effektuttag

  • Begränsad överklockning för testexemplaret

  • Visst spoltjut för testexemplaret

  • Oklar tillgänglighet

Pris vid publicering: 2 300 kronor
Lägsta pris: