Överklockning

När Radeon RX 480 lanserades stod det klart ganska snabbt att grafikkretsen var nära gränsen för vad som var möjligt sett till klockfrekvens. Samma sak gäller även Radeon RX 580 som bygger på mer eller mindre samma krets, vilka inte kan nå några direkt höga frekvenser trots tillgång till högre strömförbrukning.

Att nå ett stabil klockfrekvens med Sapphire RX 580 Nitro+ är något av en nedåtgående kamp. Mjukvaran som användes ursprungligen var bolagets egna Trixx för att kunna öka strömtillförseln vid högre frekvenser. Detta orsakade otaliga krascher, vilket resulterade i ett byte mot trotjänaren MSI Afterburner.

Sapphire_580_oc.gif

Med strömförbrukningen draget till maximala i mjukvaran och 0,01 volt extra till GPU:n lyckas kortet hamna på stabila 1 450 MHz. För minnesfrekvensen tar det dock omgående stopp. Även en minimal ändring orsakar artefakter och systemkrascher, vilket innebär att minnesfrekvens får förbli orörd.

Powercolor_570_OC.gif

Liknande tema fortsätter med Powercolor RX 570 Red Devil med en klockfrekvens på blygsamma 1 360 MHz från fabriksnivåns 1 320 MHz, vilken innebär en ökning runt tre procent. Återigen tog redaktionen sikte på minnesfrekvensen som denna gång slutade med en mindre förbättring – 7 200 MHz från 7 000 MHz i referensutförandet.